NATO va deschide un birou la Chişinău

0
48

NATO-1024x677Oficiul de legătura al NATO se va deschide în luna aprilie la Chişinău, a anunţat miercuri ministrul adjunct de externe al Republicii Moldova, Lilian Darie, într-o şedinţă de guvern, relatează Radio Chişinău.

Între timp, cartierul general al NATO a găsit persoana care va conduce Biroul Alianţei Nord-Atlantice din capitala Republicii Moldova. Este vorba despre actualul şef-adjunct al Oficiului de legătura NATO din Georgia, Kristina Baleisyte, o lituaniancă, a indicat ministrul adjunct.

În prezent, potrivit lui Lilian Darie, este în curs de desfăşurare procedura de acreditare a Biroului de informare NATO şi se caută un sediu.

Acordul privind deschiderea Oficiului de legătura NATO la Chişinău a fost semnat de premierul Pavel Filip şi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, la 29 noiembrie la Bruxelles. În decembrie trecut, acest acord a fost ratificat de parlament şi promulgat de fostul preşedinte Nicolae Timofti.

În cadrul vizitei de la începutul acestei săptămâni la Bruxelles, preşedintele moldovean Igor Dodon a calificat drept “inoportună” deschiderea Biroului NATO la Chişinău. “Considerăm că în această etapă, acest pas va duce la crearea unor impedimente în procesul de negocieri pe problema transnistreană. Am venit cu solicitarea să nu ne grăbim cu deschiderea oficiului. Dacă va fi luată o astfel de decizie, pentru că acordurile au fost deja promulgate, eu nu exclud că pe viitor vom reveni asupra acestui subiect’, a declarat Dodon în conferinţa de presă comună cu secretarul adjunct al Alianţei, Rosei Gottemoeller.