Grandioasa lucrare „Gloria”, de Antonio Vivaldi, se cântă mâine-seară la Filarmonica „Oltenia”

0
122

O călătorie muzicală de la genialul Mozart la barocul lui Vivaldi este ceea ce vă propune Filarmonica „Oltenia” în concertul prezentat mâine-seară, de la ora 19.00. Evenimentul va avea loc sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, reprezentant al şcolii italiene de dirijat, unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. După Simfonia nr. 38 în Re major, K. 504, „Praga”, şi Concertul în Do major pentru oboi şi orchestră, K. 314, de Wolfgang Amadeus Mozart, care îl aduce în „Stagiunea Prieteniei” / „Friendship Season” de la Craiova pe solistul oboist Ludovic Armin Cora, „punctul culminant” al serii va fi reprezentat de unul dintre cele mai cunoscute imnuri sacre: Gloria”, creaţie a barocului muzical semnată de Antonio Vivaldi. Monumentala partitură va fi interpretată cu participarea sopranei Irina Iordăchescu, a mezzosopranei Claudia Codreanu şi a Coralei Academice a Filarmonicii craiovene, pregătită de dirijorul Manuela Enache. Biletele se pot cumpăra de la Agenţia Filarmonicii „Oltenia” (tel. 0351.414.697), la preţurile de 30 lei, 20 lei (pensionari) şi 15 lei (elevi, studenţi).

Gian Luigi ZampieriGian Luigi Zampieri s-a născut în 1965, la Roma, şi a urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia, apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. La vârsta de 15 de ani a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. În 1997 a câştigat Concursul Internaţional „A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestei competiţii. În prezent este dirijor oaspete al Filarmonicii din Sao Carlos (Brazilia) şi dirijor al Filarmonicii „Oltenia”.

Ludovic Armin CoraAbsolvent al Academiei de Orchestră din Berna-Elveţia, al Conservatorului Naţional de Muzică Bucureşti şi al Mannheim Musikhochschule-Germania, Ludovic Armin Cora acumulează, în calitate de muzician de orchestră, o vastă experienţă în domeniul simfonic şi al muzicii de operă, fiind invitat în calitate de colaborator/candidat de Opera din Berlin, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresda ş.a.  Ca muzician de orchestră, solist şi muzician al diferitelor ansambluri camerale, susţine recitaluri în Luxemburg, Germania, Olanda, Elveţia, Franţa, Belgia, Japonia, Brazilia, Italia, Austria, Regatul Unit, România etc.

Irina IordachescuIrina Iordăchescu este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în anul 2000, la clasa prof. Maria Slătinaru-Nistor. Fiica marelui bariton Dan Iordăchescu este, din 2005, solistă a Operei Naţionale Bucureşti, însă se făcea remarcată deja din anul 2001, ca invitată la Teatro alla Scala din Milano, unde a susţinut două concerte vocal-simfonice sub bagheta dirijorului Riccardo Muti. A colaborat şi cu alte instituţii muzicale din Franţa, Spania, Grecia, Italia şi Olanda şi a susţinut concerte alături de Gheorghe Zamfir la Carnegie Hall din New York, la Chicago, Tel Aviv, Ierusalim şi Haifa. A susţinut recitaluri şi concerte alături de Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Orchestra Naţională Radio, Filarmonicile din Timişoara, Craiova, Sibiu şi Oradea, Orchestra „Marea Neagră” din Constanţa.

Claudia CodreanuMezzosoprana Claudia Codreanu este absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti (1991), la clasa prof. Georgeta Stoleriu. În perioada 1991-1996 a urmat cursuri de specializare la Viena, cu Ileana Cotrubaş şi Margarita Lilova. De-a lungul anilor a obţinut premii la concursuri naţionale şi internaţionale (Festivalul şi Concursul „Ionel Perlea” România, Concursul „Luisa Todi” Portugalia, Concursul „Julian Gayarre” Spania etc.). Repertoriul său cuprinde lucrări vocal-simfonice, numeroase roluri de operă (Rosina, Cenerentola, Cherubino, Dorabella, Carmen, Hansel, Suzuki, Fenena ş.a.) şi lieduri. În prezent, este lector univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (secţia canto).

Concertul de mâine seară este precedat astăzi, de la ora 18.00, de  „Întâlnirile AmiTEA”, care se desfăşoară în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia”. Invitaţi sunt dirijorul Gian Luigi Zampieri (Italia), oboistul Ludovic Armin Cora, soprana Irina Iordăchescu, mezzosoprana Claudia Codreanu şi dirijorul de cor Manuela Enache. Moderatori ai întâlnirii sunt muzicologul Constantin Secară şi Ramona Bădescu, PR al Filarmonicii „Oltenia”. Intrarea publicului este liberă.