Valeriu Zgonea – vizită oficială în Georgia

0
84

Luni, 8 februarie 2016, la Tbilisi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele Parlamentului din Georgia, David Usupashvili, au semnat un Memorandum de Înţelegere între cele două foruri legislative.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, împreună cu o delegaţie parlamentară, efectuează o vizită oficială în Georgia, în perioada 8-9 februarie 2016, la invitaţia Preşedintelui Parlamentului de la Tbilisi, David Usupashvili.

”Georgia este unul dintre statele prioritare pentru politica internaţională de cooperare a României şi principalul partener comercial al ţării noastre din Caucazul de Sud. Dorim să dăm un nou impuls cooperării noastre interparlamentare şi mă bucur că viziunea comună în ceea ce priveşte potenţialul enorm pe care îl are diplomaţia parlamentară în valorificarea obiectivelor noastre strategice de apropiere şi susţinere a parcursului european al Georgiei a căpătat o formă cât se poate de concretă”, a declarat Valeriu Zgonea în cadrul întrevederii cu omologul său,  David Usupashvili.

Preşedinţii celor două foruri legislative au semnat un Memorandum de Înţelegere în vederea consolidării cooperării interparlamentare. Prin prevederile cuprinse în cadrul acestuia, cele două instituţii se angajează să dezvolte, să consolideze şi să intensifice relaţiile parlamentare, prin organizarea de întâlniri la nivelul conducerii Camerei Deputaţilor şi a Parlamentului Georgiei, la nivelul Comisiilor parlamentare de specialitate şi al Grupurilor parlamentare de prietenie, precum şi organizarea unor consultări bilaterale pentru coordonarea poziţiilor, acolo unde este cazul, prin cooperarea dintre reprezentanţii lor, în cadrul Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Adunării parlamentare a NATO, Uniunii Interparlamentare şi altor organizaţii parlamentare regionale. Documentul va crea cadrul necesar pentru promovarea valorilor europene prin intermediul instituţiei parlamentare, partea română oferind şi asistenţă tehnică de specialitate în vederea îndeplinirii angajamentelor statului georgian în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

”Vom acorda Georgiei întregul sprijin politic şi suportul tehnic de care are nevoie pentru îndeplinirea tuturor criteriilor de aderare la Uniunea Europeană. Am încredere că experienţa din perioada de pre-aderare a României va contribui la integrarea cât mai rapidă a Georgiei în marea familie europeană”, a mai spus Valeriu Zgonea.

La rândul său, preşedintelui Parlamentului georgian, David Usupashvili, a transmis aprecieri pentru poziţia constantă de susţinere a ţării sale pe care România a adoptat-o în structurile europene şi euro-atlantice.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a avut întrevederi cu prim-ministrul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, cu ministrul Afacerilor Externe, Mikheil Janelidze, şi cu Giorgi Volski, membru al Comisiei pentru integrare europeană.

Discuţiile cu înalţii oficiali georgieni au vizat aspecte legate de consolidarea relaţiilor în toate domeniile de cooperare dintre cele două state, exprimându-se aprecieri pentru dinamica deosebită a dialogului politico-diplomatic româno-georgian, fundamentată pe o serie de acţiuni şi întrevederi cu vizibilitate, circumscrise, în ansamblu, sprijinului pentru parcursul democratic, procesul de reforme în curs şi aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei.

Totodată, dezvoltarea parteneriatului pe proiecte energetice şi de transport maritim, aspectele regionale privind securitatea energetică, dinamica Parteneriatului Estic şi noile provocări la nivel european s-au aflat în atenţia oficialilor români şi georgieni.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a reafirmat sprijinul României pentru procesul de apropiere a Georgiei de Uniunea Europeană şi de Alianţa Nord-Atlantică, felicitând oficialii georgieni pentru progresele semnificative înregistrate până în prezent. ”În actualul context regional este cu atât mai importantă continuarea acestor procese pentru a se asigura angajarea ireversibilă pe calea reformelor şi crearea condiţiilor unei stabilităţi durabile, prosperităţii şi păcii pe termen lung în regiune”, a subliniat Valeriu Zgonea.

Marţi, 9 februarie 2016, preşedintele Camerei Deputaţilor va avea o întrevedere cu preşedintele Georgiei, Georgi Margvelashvili. De asemenea, programul vizitei cuprinde o întâlnire cu Patriarhul Catolicos al Întregii Georgii, Preafericirea Sa Ilia al II-lea.

Din delegaţia parlamentară fac parte deputaţii Natalia-Elena Intotero, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, şi Radu Zlati, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Georgia din Parlamentul României şi al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor.