Pedeapsă redusă la apel pentru şoferul care a vrut să mituiască trei poliţişti cu 5000 de lei

0
92

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au pronunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 5 februarie a.c., sentinţa definitivă în cazul craioveanului Cristian Ţărţăleanu, şoferul care a vrut să mituiască trei agenţi de poliţie cu suma de 5.000 de lei. Dacă la Tribunalul Dolj a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare, Curtea de Apel Craiova i-a admis apelul şi i-a redus pedeapsa la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani.

Reamintim că, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Cristian Ţărţăleanu a fost prins băut la volanul BMW-ului său, pe 26 iulie 2015, seara. Pe strada „Constantin Lalescu” a fost oprit de un echipaj de poliţie din cadrul Secţiei 4 Poliţie Craiova, compus din doi agenţi care l-au legitimat şi observând că acesta emana miros de alcool, i-au solicitat să-i însoţească la Biroul Poliţiei Rutiere, unde să fie testat cu aparatul etilotest, lucru cu care inculpatul a fost de acord. Pe traseu, inculpatul le-a solicitat însă celor doi agenţi de poliţie să nu mai întocmească acte de constatare, oferindu-le în schimb, o sumă de bani. Agenţii Bănică Alin Cristian şi Balaci Mihai au respins propunerile inculpatului şi au ajuns pe strada Câmpia Islaz, la Biroul Poliţiei Rutiere, unde l-au găsit de serviciu pe agentul şef adjunct Bănică Robert Cristian, care l-a testat pe inculpat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. „După efectuarea testării, inculpatul a oferit din nou celor trei agenţi de poliţie suma de 5.000 lei, pentru a nu i se întocmi dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului”, se arată în rechizitoriul Parchetului. Şoferul şi-a sunat un prieten, l-a trimis la el acasă şi i-a explicat de unde să ia 5.000 de lei şi să-i aducă. După ce inculpatului i s-au recoltat probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, cei trei agenţi l-au dus înapoi la Biroul Poliţiei Rutiere. „În acest loc, inculpatul a scos din buzunar suma de 5.000 lei compusă din bancnote din cupiura de 500, 200 şi 100 lei, pe care a pus-o pe birou, spunându-le agenţilor de poliţie să împartă banii între ei, să distrugă în prezenţa sa probele biologice şi să nu mai întocmească dosar penal”, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. În acel moment, în birou a intrat echipa operativă, formată din procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi ofiţeri ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, care a constatat săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Ţărţăleanu a fost reţinut pentru 24 de ore, apoi arestat preventiv.

Pe 7 august 2015 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosar în care Ţărţăleanu a fost trimis în judecată pentru dare de mită, iar pe 26 octombrie instanţa a pronunţat sentinţa pe fond. Craioveanul a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, timp în care trebuie să respecte o serie de obligaţii, şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, judecătorii dispunând şi punerea în libertate a craioveanului. Hotărârea Tribunalului Dolj nefiind definitivă, atât inculpatul, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au declarat apel. Vineri, 5 februarie a.c., Curtea de Apel Craiova a soluţionat cauza. Apelul Parchetului a fost respins, fiind admis cel al inculpatului, căruia judecătorii i-au redus pedeapsa la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani: „Respinge apelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Admite apelul inculpatului. Desfiinţează în parte sentinţa. Reduce pedeapsa aplicată inculpatului de la 2 ani închisoare la 1 an şi 6 luni închisoare. Menţine suspendarea executării sub supraveghere şi reduce termenul de încercare la 2 ani. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică la data de 05.02.2016”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova.