Regionalizarea – o decizie strategică, nu politică

0
334

În ultima perioadă, subiectul regionalizării a revenit în prim-plan şi pe piaţă sunt aruncate tot felul de informaţii despre cum va fi împărţită ţara, unde vor fi capitalele de regiuni sau cine vor fi cei care le vor conduce şi cum vor fi aleşi. Cel care a fost însărcinat cu această temă de către premierul Victor Ponta, Liviu Dragnea, viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, este zgârcit cu detaliile şi a dat asigurări că tot ce apare în presă sunt speculaţii. O echipă lucrează la acest proiect. A spus totuşi câteva chestiuni pe această temă, ieri, în cadrul unui seminar economic.     

Liviu Dragnea

Conform declaraţiilor vicepremierului Liviu Dragnea, regionalizarea este o decizie strategică, nu una politică, aşa cum acuză opoziţia, de care România are nevoie. Social-democratul afirmă că este nevoie de o descentralizare şi recunoaşte că „sistemul a devenit din ce în ce mai rigid, mai birocratic”.

„Regionalizarea este o decizie strategică, nu una politică, şi este un proces de care România are nevoie. Regionalizarea a început să fie construită de un grup de lucru serios care va fi lărgit cu câţiva specialişti de marcă din România, în zilele următoare. N-am crezut că voi găsi pe cineva mai radical în descentralizare decât mine. Avem nevoie de descentralizare, deoarece în acest moment, la 23 de ani de la Revoluţie, indiferent de ce guverne au condus, nimeni nu a avut puterea sau voinţa de a rupe sistemul administrativ pe care l-am moştenit de la Ceauşescu. Există aceeaşi concepţie piramidală a funcţionarilor publici. S-au schimbat puţin pălăriile, dar sistemul a devenit din ce în ce mai rigid, mai birocratic. Guvernul Ponta II are intenţia de a schimba acest sistem. Regionalizarea înseamnă parte din civilizaţie”, a declarat Liviu Dragnea.

Ghişeu Unic, pe modelul 112

Liviu Dragnea spune că în perioada următoare va fi realizată o analiză asupra competenţelor care să rămână la nivel central şi că, dacă se pune accent pe autorităţile administrative, va fi scurtat traseul documentaţiilor care privesc atragerea de fonduri europene: „În perioada următoare se va efectua o analiză serioasă asupra competenţelor care să rămână la nivel central. Competenţele de administraţie publică vor fi la autorităţile centrale, comune, oraşe, municipii. În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, am văzut la minister întârzieri foarte mari. Nu există posibilitate reală ca aceste termene să se scurteze mai mult decât s-ar scurta în ultima lună. (…) Înfiinţarea autorităţilor administrative vizează un dialog mai facil între acestea şi Bruxelles. Din păcate, până acum nu s-a dorit descentralizarea. (…) Au fost descentralizate nişte obligaţii fără a fi descentralizate obligaţii financiare”. Un alt obiectiv al actualei guvernări este  Ghişeul Unic, pe modelul 112, unde cetăţeanul să vină la ghişeu şi sistemul să lucreze pentru el.