AMR a fost reprezentată pe scena Festivalului ”Privighetoarea de Aur” din Republica Macedonia de Nord de către Andreea Georgiana Stancu

0
749

”Aprecierea din sala de spectacol a fost încununată de aprecierea domnului președinte”

2023 a fost un an plin de evenimente marcante pentru Asociația Macedonenilor din România (AMR). Membrii noștri au participat la diverse acțiuni și festivaluri atât în România, cât și în Macedonia, dar și la târguri de carte, ducând zestrea culturală, obiceiurile, tradițiile mai departe. La acest început de an, vă prezentăm un copil cu care AMR se mândrește, este vorba de Andreea Georgiana Stancu, fiica deputatului Ionel Stancu, reprezentantul etnicilor macedoneni în Parlamentul Românei.

Andreea Georgiana Stancu a participat în anul 2023 la ediția a 53-a a Festivalului ”Privighetoarea de Aur” din Republica Macedonia de Nord. După încheierea festivalului, Stevo Pendarovski, președintele Republicii Macedonia de Nord, a felicitat-o pe Georgiana Andreea Stancu, cât și pe reprezentanții AMR prezenți, președinte Laura Elen Rogobete Cristescu și Eugen Gherghel – secretar, precum și pe deputatul Ionel Stancu.

Georgiana Andreea Stancu a strălucit pe scena Festivalului Zlatno Slaveice (”Privighetoarea de Aur”). ”Dar din Macedonia”, melodia interpretată de ea nu a fost întâmplător aleasă de către directorul festivalului Boban Josifovski. Georgiana este un dar oferit României, este un etnic macedonean cu care ne mândrim!

R.: Ai reprezentat AMR la Festivalul ”Privighetoarea de Aur” din anul 2023, desfășurat în luna noiembrie în Republica Macedonia de Nord. Nu este prima ta prezență pe acea scenă. Vorbește-ne puțin despre edițiile trecute (melodiile interpretate), dar și despre ediția 2023.

G.S.: Prima participare la festival a fost în anul 2019, la sfărșitul lunii noiembrie, melodia interpretată fiind una despre iarnă. În anul 2020, din cauza pandemiei de Covid, din păcate, nu am mai putut participa la festival. În anul 2020, festivalul a împlinit 50 de ani de la înființare, ediția aniversară fiind celebrată în anul următor, tot din cauza pandemiei.

În anul 2021, cu ocazia sărbătoririi celei de-a 50-a ediții a festivalului, având în vedere că era o ediție aniversară, am dorit să merg cu un cadou și am compus o piesa intitulată “Aniversarea de aur”, prin intermediul căreia am urat “La mulți ani” festivalului.

În 2022, am ales o piesă ritmată, copilăroastă și veselă, despre un elefănțel năzdrăvan – Bimbo. Melodia din 2023 s-a intitulat “Dar od Makedonia” – Dar din Macedonia și reprezintă piesa care mi-a plăcut din primul moment când am auzit-o și pe care mă bucur că am avut ocazia să o cânt.

Au fost zile intense, cu ore întregi de repetiții, spectacole programate chiar și câte patru pe zi. Am fost onorată și fericită să mă aflu pe scena unui festival de renume.

R.: Cum a reacționat publicul prezent la interpretarea ta, care au fost sentimentele care te-au încercat în acele momente?

G.S.: În culise, emoțiile au fost foarte mari, dar odată ce am pășit pe scenă, acestea s-au risipit. Publicul a participat activ la spectacol, a fost o bucurie să vezi copiii spectatori cântând și dansând în sală. Piesele cunoscute sunt cântate și de către public. Așa a fost și cazul piesei ”Dar od Makedonija”.

R.: După festivalul din acest an, președintele Republicii Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski a felicitat personal copiii. Ce ai simțit în acele momente?

G.S.: Faptul că președintele Republicii Macedonia de Nord însuși ne-a felicitat pe fiecare în parte a fost foarte important pentru mine. Aprecierea din sala de spectacol (manifestată prin numărul mare de spectatori – la fiecare reprezentație sala a fost plină și, de asemenea, prin aplauze) a fost încununată de aprecierea domnului președinte. Cel mai mare om din stat și-a făcut timp pentru noi. Și îi mulțumesc pentru asta! Bineînțeles că întâlnirea a fost plină de emoții, dar a fost foarte plăcută.

R.: Ce iubești cel mai mult la Macedonia, care sunt locurile tale dragi pe care le-ai recomanda să fie vizitate, care este mâncarea macedoneană preferată?

G.S.: Nu pot să aleg ceva despre care să pot spune că îmi place cel mai mult la Macedonia. Îmi place Macedonia așa cum este. Sunt multe locuri frumoase. Un loc impresionant, aflat aproape de Skopje, este Canionul Matka. Aici se pot vizita mănăstiri, se fac excursii cu barca, cu caiacul. Există o peșteră la care se ajunge cu barca, peșteră care are și o parte subacvatică despre care se spune că ar fi cea mai adâncă de pe Pământ.

În Macedonia se află și unul dintre cele mai vechi lacuri de pe glob, Lacul Ohrid. Lacul este foarte mare, are o apă foarte curată și o mulțime de plaje. Toată mâncarea din Macedonia este bună, proaspătă, îți dă sentimentul că mănânci zilnic la țară la bunici. Îmi plac brânza din Galicnik, aivarul, peștele de Ohrid, salata de roșii (Șopska), tavce gravce (mâncare de fasole).

R.: Ce alte pasiuni ai și dacă te-ai hotărât deja ce drum vrei să urmezi în ce privește studiile?

G.S.: Îmi place teatrul. De ambele părți ale cortinei. Îmi place să cânt la chitară, pe care recent am început să o și studiez la o școală de arte.

Nu m-am hotărât încă ce drum să urmez în ceea ce privește studiile.