Ministerul Apărării a trimis plângerea în cazul numirii șefului Statului Major al Armatei la Cotroceni

0
90

Ministerul Apărării a trimis la Palatul Cotroceni plângerea prealabilă pe numele lui Klaus Iohannis, cerând totodată suspendarea până la judecare, dar şi anularea efectelor actului semnat de preşedinte. Se așteaptă un răspuns din partea președinției.

Executivul a atacat, marți, în instanţă decretul prin care şeful statului a prelungit mandatul şefului Statului Major al Armatei. Acţiunea în contencios administrativ are ca prim efect suspendarea aplicării acestui document, caz în care conducerea armatei ar fi preluată de un adjunct al actualului șef de Stat Major. 

În ultima ședință CSAT din anul trecut, Ministerul Apărării a venit cu o nouă propunere pentru postul de șef al Statului Major General al Armatei, în condițiile în care mandatul lui Nicolae Ciucă expira la 31 decembrie. Ministrul Gabriel Leș i-a propus președintelui Klaus Iohannis să-l numească în acest post pe generalul Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și la Uniunea Europeană. Șeful statului nu a fost însă de acord cu această propunere – invocând motive de legalitate – și a anunțat că a semnat un decret prezidențial prin care îi prelungește cu un an mandatul actualului șef al Statului Major, Nicolae Ciucă.