Concert de concerte dedicat Zilei Culturii Naționale

0
112

Marți, 15 ianuarie 2019, Filarmonica „Oltenia” dedică un concert de concerte Zilei Culturii Naționale. Evenimentul, realizat în parteneriat cu Liceul de Arte „Marin Sorescu”, începe la ora 19.00 și este susținut de Orchestra Simfonică a instituției, condusă de dirijorul Alexandru Iosub. Soliști sunt tinerii Albert Băluță și Valentin Iliuță (vioară), Ruben Natan Ghidiceanu și Ștefan Pretuleac (pian).

Programul include compoziții de Antonio Vivaldi – Concertul în La minor pentru vioară și orchestră, RV 356; Camille Saint-Saens – Concertul nr. 3 în Si minor pentru vioară și orchestră, op. 61 (p. I); Joseph Haydn – Concertul în Re major pentru pian și orchestră, Hob.XVIII:11; Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 1 în Do major pentru pian și orchestră, op. 15.

Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) este marcată Ziua Culturii Naţionale. Sărbătoarea a fost instituită prin Legea nr. 238, promulgată la jumătatea lunii decembrie a anului 2010. Iniţiatorii proiectului au susţinut atunci că există precedente şi în alte ţări europene: în Spania, Ziua Culturii a fost stabilită ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia – ziua de naştere a lui Luis de Camoes. „Va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai că celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional. Menţionăm faptul că, în Italia, de ziua lui Dante în toate oraşele italiene au loc serbări publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, târguri de carte etc.”, s-a arătat în expunerea de motive a iniţiatorilor.

La Craiova, Ziua Culturii Naționale va fi marcată și în acest an de instituțiile de cultură și învățământ prin mai multe evenimente, dedicate împlinirii a 169 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, ca și comemorării, la 15 iunie a.c., a 130 de ani de la trecerea acestuia în eternitate. Numeroase programe speciale vor avea loc în întreaga țară, dar și în străinătate, în reţeaua Institutului Cultural Român.