Două femei gravide şi un copil de 10 luni, scoşi din nămeţi de pompieri

0
231

Echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au avut serios de furcă, la acest sfârşit de săptămână, din cauza vântului puternic ce a viscolit zăpada, spulberând-o şi aruncând-o pe carosabil. În aceste condiţii, din noaptea de vineri spre sâmbătă, mai multe drumuri judeţene sau porţiuni de drum au fost închise, restricţii menţinându-se pe unele tronsoane chiar şi aseară. Două doljence gravide au fost preluate de la domicilii de pompieri şi au ajuns în siguranţă la spital, dar şi un copil de 10 luni, care prezenta stare febrilă, în două situaţii transportul fiind făcut cu elicopterul SMURD.

pompieri 2În noaptea de vineri spre sâmbătă vântul s-a înteţit la nivelul judeţului Dolj, iar dacă în Craiova nu s-a prea simţit, în judeţ lucrurile au stat altfel. Vântul puternic a troienit zăpada pe unele drumuri judeţene, astfel că poliţiştii IPJ Dolj împreună cu administratorii drumurilor au luat decizia închiderii lor, acolo unde a fost nevoie. De altfel, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, care au monitorizat toate activităţile desfăşurate în judeţ de unităţile aflate în subordinea MAI, ieri-dimineaţă încă mai erau închise următoarele sectoare de drumuri în judeţ:

DJ561A Pleniţa  – Oprişor;

DJ561B Drănic – Zăval;

DJ561D  Pleniţa – Orodel – Vârtop – Dl. Tudor – Giubega – Băileşti – Rast;

DJ561E  Băileşti – Seaca de Câmp;

DJ561E   Tunarii Vechi  – Seaca de Câmp;

DJ561F Radovan – Cerăt;

DJ 542  Amărăştii de Sus – Ocolna;

DJ 552  Terpeziţa – Cetate;

DJ552A  Sălcuţa – Mărăcine – Mârza – Perişor – Boureni – Covei – Catane;

DJ552D Vârtop – Giubega;

DJ553    Desa  – Maglavit;

DJ561H  Măceşu de Sus –Măceşu de Jos.

„Utilajele de deszăpezire au acţionat în permanenţă, astfel că au fost porţiuni de drum deschise circulaţiei, au mai fost altele care s-au închis, în funcţie de cum a viscolit. Acolo unde au fost solicitări şi transportul persoanelor cu probleme risca să nu poată fi făcut, s-a intervenit cu echipamentele din dotarea unităţilor noastre şi chiar cu elicopterul SMURD”, ne-a explicat mr. Florin Cocoşilă, ofiţerul de presă al ISU Dolj.

Două gravide aduse la Craiova

pompieri 1Astfel, duminică dimineaţa, la ora 04.10, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit pentru asigurarea transportului unei femei gravide în luna a noua, din comuna Lipovu. Aceasta nu s-a simţit bine, însă ambulanţa nu a putut ajunge până la ea, astfel că a fost preluată de un echipaj de pompieri cu şenilata şi dusă până în comuna Cerăt, unde aştepta ambulanţa care a adus-o la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Tot ieri, în jurul orei 14.00, ISU Dolj a primit o altă solicitare, pentru preluarea unei femei gravide în luna a şasea, din satul Covei, comuna Afumaţi. Femeia reclama dureri abdominale şi o stare generală proastă, astfel că a fost trimis elicopterul SMURD, care a adus-o la Craiova. Şi tot elicopterul a plecat apoi în comuna Caraula, pentru a prelua un copil de 10 luni ce prezenta stare febrilă.

pompieriPentru siguranţă, atât pompierii, cât şi poliţiştii  recomandă evitarea pornirii la drum în aceste zile, iar dacă deplasarea este absolut necesară, conducătorii auto trebuie să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. În plus, înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire   funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă  (anvelope   specifice   sezonului   rece,   lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Este important să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.