Primăria Craiova va prelua Grădina Botanică de la Universitatea din Craiova și o va moderniza. Primarul Lia Olguța Vasilescu intenționează să reabiliteze toată infrastructura și să refacă sectoarele plantelor cu ajutorul unei regii din subordine. Toate lucrările ar urma să înceapă din această primăvară, din luna martie grădina urmând să fie preluată în administrare.
Ultima dată când Grădina Botanică s-a aflat în administrarea Primăriei Craiova a fost între anii 2009 și 2012. În 2008, municipalitatea o preluase de la Universitatarea din Craiova cu intenția de a accesa un proiect de finanțare cu fonduri europene pentru reabilitarea ei. Primăria Craiova a întocmit un proiect comun în care erau prinse parcurile și grădinile din municipiu, inclusiv Grădina Botanică și Parcul Romanescu, pe care l-a depus pe Axa 1 a POR (Programul Operațional Regional), solicitând o finanțare de 85% fonduri comunitare. Banii ar fi urmat să vină în perioada de finanțare 2007-2013, dar în luna martie 2011, municipalitatea a primit răspuns negativ, în sensul că proiectul privind reabilitarea parcurilor a fost trecut în lista de rezervă, (poziția 55), nemaifiind surse de finanțare. În septembrie 2012, Universitatea din Craiova a solicitat din nou să reprimească în administrare Grădina Botanică, lucru care s-a și întâmplat.
Va fi preluată în luna martie
Din vara anului trecut, când mai multe reportaje apărute în media au sesizat autoritățile că Grădina se află într-o stare de degradare, municipalitatea și-a pus problema unei reabilitări măcar sumare a acestui spațiu verde. În câteva rânduri și consilierii locali au luat poziție în plen și au solicitat primarului să se implice în acest proiect, edilul promițând, la vremea respectivă, că va face mai mult pentru această oază de verdeață. Recent, Lia Olguța Vasilescu a anunțat, la un post de televiziune local, că Primăria Craiova va prelua – ar fi pentru a doua oară – Grădina Botanică pentru a o putea reabilita. “Am stabilit cu cei de la Universitatea din Craiova ca din luna martie să preluăm Grădina Botanică. Umează apoi să asfaltăm aleile şi să schimbăm băncuţele, iar de partea florală se va ocupa RAADPFL-ul”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
Rozarium-ul, frumusețea aparte a acestei grădini
Grădina Botanică din Craiova are o frumusețe naturală aparte. A fost amenajată, în 1952, după schițele profesorului universitar Alexandru Buia, cu destinația de bază didactică pentru studenți. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 12,8 hectare și este organizată pe mai multe sectoare. La intrare se află sectorul ornamental cu 140 de taxoni, în principal flori. În nordul și estul grădinii se găsește sectorul dedicat plantelor din România. În centrul grădinii se află sectorul dedicat sistematicii plantelor, vegetația fiind aranjată în funcție de modul cum a evoluat. Grădina Botanică din Craiova avea și un frumos rozarium care nu s-a mai păstrat. Un adevărat tezaur care se află aici este colecția de plante uscate, herbarul de 20.000 de coli de plante pe care însuși profesorul Alexandru Buia le-a strâns cu mâna sa de pe toată întinderea României.
Un atu în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană
Primăria Craiova intenționează să folosească Grădina Botanică drept un atu în competiția pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană. O grădină asemănătoare, dar mult mai bine întreținută deține municipiul Cluj-Napoca, și el implicat în această competiție. Grădina „Alexandru Borza”din Cluj este doar cu puțin mai mare decât cea din Craiova (se întinde pe 14 hectare), dar este considerată cea mai frumoasă din țară, după cea de la București. Și aceasta este administrată tot de o universitate, Universitatea „Babeș-Bolyai”, dar, fiind foarte bine întreținută, este deja un spațiu destinat turiștilor. Se vizitează numai în orele de program și după ce se plătește o taxă de intrare de 5 lei. Grădina din Cluj are, totuși, mulți vizitatori care vin aici curioși să vadă „grădina japoneză”, amenajată în stilul tradițional gyo-no-niwa sau „grădina lui Pliniu”, o grădină tipic romană.