Atacatorii de la „Charlie Hebdo”, identificaţi de poliţie în nordul Franţei

0
264

Doi suspecţi înarmaţi au fost reperaţi în Aisne, în nordul Franţei, afirma „Le Parisien” ieri, în ediţia electronică, în condiţiile în care poliţia franceză îi caută pe autorii atacului asupra săptămânalului satiric „Charlie Hebdo”, franco-algerienii Cherif şi Said Kouachi. Un important dispozitiv al forţelor de poliţie franceze a fost mobilizat în localitatea Crepy-en-Valois, situată la aproximativ 60 de kilometri nord de Paris, unde cei doi suspecţi în cazul atentatului de la Paris s-ar fi baricadat într-o casă, relata France 3. Două elicoptere Puma pentru transportul trupelor survolau localitatea Crepy-en-Valois, din departamentul Oise, după reperarea suspecţilor. Mai multe autovehicule ale jandarmeriei au fost, de asemenea, observate pe străzile din localitate. Cel de-al treilea participant la masacrul de la redacţia „Charlie Hebdo”, soldat cu 12 morţi – printre care caricaturiştii Stéphane Charbonnier (Charb), directorul publicaţiei satirice, Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski) – şi 11 răniţi, dintre care 4 grav, un tânăr de 18 ani, pe nume Hamyd Mourad, s-a predat autorităţilor în noaptea de miercuri spre joi.

Anterior, cei doi potenţiali suspecți în atacul terorist asupra săptămânalului francez de satiră „Charlie Hebdo” ar fi fost localizați într-o mașină, pe o șosea în departamentul Aisne, în apropiere de localitatea Villers-Cotteret, după cum relatau AFP și „Le Parisien”. Cei doi bărbați, care corespundeau semnalmentelor lui Cherif şi Said Kouachi, se aflau la bordul unui Renault Clio gri și purtau cagule. În spatele mașinii au putut fi văzute arme. Responsabilul unei benzinării din apropiere de Villers-Cotteret (Aisne) i-a „recunoscut pe cei doi bărbați suspectați că au participat la atentatul de la «Charlie Hebdo»”, a explicat o sursă apropiată acestui dosar. O altă sursă a completat că aceştia purtau „cagule” și „pistoale-mitralieră Kalașnikov și un lansator de rachete”, iar „plăcuțele de înmatriculare nu corespundeau vehiculului”. Poliţia franceză a difuzat, ieri dimineaţă, un apel către martori cu fotografiile celor doi fraţi căutaţi, la scurt timp după ce complicele acestora s-a predat, a informat AFP. Cherif şi Said Kouachi, cu vârste de 32 şi 34 de ani, sunt „susceptibili de a fi înarmaţi şi periculoşi”, a avertizat prefectura poliţiei din Paris, precizând că ei „fac obiectul unor mandate de urmărire”.

Două drapele jihadiste şi aproximativ zece cocteiluri Molotov au fost găsite de anchetatori în maşina abandonată la Paris, miercuri, de autorii atacului de la redacţia săptămânalului „Charlie Hebdo”, au anunţat ieri surse apropiate dosarului. „Acest lucru demonstrează pe de o parte radicalizarea lor islamistă şi că pregătiseră probabil alte acţiuni cu aceste cocteiluri” Molotov, a declarat sursa citată. La scurt timp după ce au fugit de la locul atentatului, atacatorii şi-au abandonat maşina în nord-estul Parisului, după ce au lovit un automobilist.

Nivel maxim de alertă în Île-de-France

Autoritățile franceze au ridicat planul „Vigipirate” la nivelul maxim de alertă în Île-de-France și, ca măsură de precauție, accesul în cartierul Champs-Élysée și îndeosebi în perimetrul din jurul palatului Élysée (n.r. – sediul preşedinţiei) a fost blocat, informa ieri postul de televiziune RTL. Totodată, toate căile de acces către Paris au fost puse sub supraveghere. Premierul francez, Manuel Valls, a anunţat „mai multe reţineri” şi „arestări preventive”. Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a anunţat arestarea preventivă a şapte persoane. „Şapte persoane”, a răspuns pentru postul de radio Europe 1 ministrul, întrebat care este numărul persoanelor aflate în prezent în arest preventiv. O sursă judiciară a explicat, la rândul său, că au fost reţinute şapte persoane, bărbaţi şi femei din anturajul celor doi fraţi identificaţi drept presupuşii autori ai atacului.

Teroriştii i-au strigat pe nume pe caricaturişti, apoi i-au împuşcat în cap

Teroriştii i-au strigat pe nume pe caricaturiştii revistei satirice şi i-au executat unul câte unul, împuşcându-i în cap, a dezvăluit viceprimarul Parisului, Patrick Klugman, într-o declaraţie făcută pentru postul american ABC News. „Cei doi criminali au intrat în timpul şedinţei de redacţie, i-au strigat pe nume pe caricaturişti, i-au luat de-o parte şi i-au executat împuşcându-i în cap”, a declarat Patrick Klugman, viceprimarul Parisului responsabil de Relaţiile Externe.

Stéphane Charbonnier (Charb), directorul publicaţiei şi una dintre cele peste 12 victime ale atacului, un renumit caricaturist şi jurnalist francez, avea 47 de ani şi se afla pe lista din 2013 a celor mai „vânate” persoane de către reţeaua teroristă Al-Qaeda, „pentru crime împotriva islamului”, potrivit unui articol publicat de Inspire, revista de propagandă teroristă a Al-Qaeda. Acesta a primit ameninţări cu moartea, ca urmare a publicării în paginile „Charlie Hebdo” a caricaturilor cu profetul Mahomed, şi se afla sub protecţia poliţiei franceze, potrivit lui Richard Malka, avocatul „Charlie Hebdo”, citat de telegraph.co.uk. Totuşi, unii dintre colegii lui Charb spuneau că acesta era relaxat cu privire la ameninţări. „Charb a fost sub protecţia poliţiei, dar se deplasa fără să fie însoţit de un poliţist, fapt care era un semn că el nu a fost îngrijorat în tot acest timp”, a declarat un jurnalist pentru publicaţia franceză „Le Monde”.

Următorul număr al săptămânalului va apărea într-un milion de exemplare

Săptămânalul „Charlie Hebdo” va fi tipărit la 14 ianuarie, ca în fiecare zi de miercuri de până cum, dar tirajul său va fi excepțional, de un milion de exemplare, au anunțat ieri DPA și EFE. Informația a fost furnizată la postul „France Info” de avocatul și colaboratorul revistei, Richard Malka. „Trebuie să opunem rezistență în fața fricii, tăcerii, urii, să luptăm cu rațiune, cu ajutorul cuvântului, a râsului și surâsului. Trebuie să surâdeți dacă vreți să ne ajutați, să râdeți și să faceți în așa fel încât tot acest lucru să aibă un sens”, a afirmat el. Totodată, acest număr va avea mai puțin de 16 pagini, formatul său obișnuit, dar se va găsi în toate punctele de vânzare a presei, a subliniat Malka, reinterând un apel la „conștientizare” și unitate națională în toate regiunile țării. Jurnaliștii care au supraviețuit atentatului vor fi găzduiți în sediul ziarului „Liberation”, sunt sprijiniți de multe alte mass-media franceze și primesc dovezi de solidaritate din întreaga lume. Caricaturi semnate de unii dintre ziariștii uciși au fost reproduse în foarte multe publicații de pe tot globul ieri.

Marea Britanie şi Italia au suplimentat măsurile de securitate

Guvernul de la Londra a anunțat, ieri, suplimentarea măsurilor de securitate la granițele Regatului Unit, inclusiv în porturi și în punctele de control pe care le operează pe teritoriul francez. O purtătoare de cuvânt a premierului David Cameron a explicat că măsurile de securitate suplimentare nu se bazează pe informații specifice și că nu există intenția de a ridica nivelul de alertă în țară, aflat deja la nivelul imediat inferior celui maxim. „Ca măsură de precauție, am consolidat securitatea frontalieră”, a spus purtătoarea de cuvânt, care a dat ca exemple punctele de control deservite de britanici în portul francez Calais (de unde pleacă feriboturile spre Marea Britanie) și terminalul pentru trenurile Eurostar din Paris. În plus, un ofițer britanic expert în antiterorism a fost detașat la ambasada britanică de la Paris. Şi Italia va intensifica măsurile de securitate, a spus ministrul de Interne, Angelino Alfano, citat de Xinhua. „Italia este în alertă maximă. Facem parte din lumea care reprezintă o țintă. Nu putem subestima nici un element”, a declarat el pentru postul de radio RAI.