Patru tentative de sinucidere în ziua de Sfântul Ion

0
149

Hotărâţi să încheie socotelile cu viaţa, patru doljeni au încercat să-şi pună capăt zilelor chiar de Sfântul Ion. Trei dintre ei au ajuns în stare gravă la spital după ce au ingerat un cocktail de medicamente, iar unul după ce a băut insecticid. În ultima clipă au fost salvaţi de echipajele de intervenţie ale SMURD, iar acum se află în afara oricărui pericol. Doi au fost însă trimişi la Psihiatrie pentru un control de specialitate amănunţit.

Situaţie mai puţin obişnuită pentru medicii de la Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova: într-o singură zi aceştia s-au confruntat cu patru tentative de sinucidere. Fără a exista vreo legătură între cazuri, cei care au încercat să-şi pună capăt zilelor au vârste cuprinse între 25 şi 63 de ani şi sunt, după cum au apreciat medicii care le-au oferit primul ajutor, victimele depresiei. Motivele exacte care au provocat starea de depresie şi i-au împins în cele din urmă să recurgă la un astfel de gest rămân însă necunoscute, mai ales că totul s-a întâmplat într-o zi în care mulţi dintre români sărbătoresc – chiar de Sfântul Ion.

„Patru persoane au încercat să se sinucidă sâmbătă, în ziua de Sfântul Ion. A fost vorba de intoxicaţii acute voluntare. În trei dintre cazuri s-a constat tentativa de suicid printr-un amestec de medicamente, iar într-unul cu o substanţă necunoscută, cel mai probabil insecticid. Cel mai în vârstă, dintre cei care au încercat să se sinucidă, s-a născut în anul 1949, iar cel mai tânăr în 1987. Cu toţii au fost stabilizaţi de medicii care au intervenit şi acum sunt în afara oricărui pericol”, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Numărul celor cu tendinţe sinucigaşe, în creştere

Îngrijorător este însă faptul că astfel de cazuri nu sunt unele izolate. Medicii vorbesc, în ultima perioadă, de o creştere alarmantă a numărului de persoane care sunt aduse în stare gravă la spital după ce au încearcat să-şi pună capăt zilelor. Din diverse motive, fie de natură financiară, fie sentimentală, de la an ala an, tot mai mulţi doljeni manifestă tendinţe sinucigaşe, recurgând de cele mai multe ori la supradozele voluntare de medicamente. Nu au lipsit însă nici cazurile în care aceştia au ingerat insecticid sau alte substanţe chimice periculoase. „De ceva timp numărul celor care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Craiova cu tentativă de suicid este tot mai mare. Probabil că este vorba de depresie. Tot mai frecvent sunt aduse persoane care iau supradoze de medicamente în mod voluntar. Motivele invocate sunt diverse mergând de la faptul că au fost părăsiți de soț sau soţie, că şi-au pierdut slujba sau nu mai au bani”, a mai spus dr. Cristina Geormăneanu.

Intoxicaţii cu alcool şi excese alimentare

Pe lângă supradoza de medicamente şi alcoolul a făcut victime în ziua de Sfântul Ion. Patru persoane care au abuzat de băutură au primit îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean din Craiova după ce au fost diagnosticate cu intoxicaţie etanolică. Una dintre ele a rămas internată, întrucât figura în fişele medicale cu ciroză hepatică.

Tot pe fondul consumului excesiv de alcool din meniul zilei de sărbătoare nu au lipsit nici agresiunile. Zece doljeni au avut nevoie de asistenţă medicală după ce au fost implicaţi în diverse altercaţii.

Per ansamblu, ultima zi a sărbătorilor de iarnă a adus un aflux de pacienţi fie că a vorba de consumatori de alcool, de pacienţi care nu au mai ţinut cont de regimul alimentar şi de tratament sau de gurmanzi care au făcut exces alimentar. După cum ei înșiși mărturisesc, doctorii de la Urgenţă s-au obişnuit cu această tradiţie nefastă care s-a împământenit în ultimii ani, indiferent că este vorba de sărbătorile de iarnă sau de cele pascale. Majoritatea celor care au solicitat şi de această dată intervenţia medicilor sunt bolnavi cronic care au „uitat” de recomandările medicilor şi s-au înfruptat din bucatele tradiţionale fără să mai ţină cont de consecinţe.