Vioara lui George Enescu răsună, din nou, la Filarmonica „Oltenia”

0
660

A cântat în peste 500 de concerte ca solist pe tot cuprinsul Europei şi Asiei, iar astă-seară revine pe scena Filarmonicii „Oltenia” din Craiova cu a sa vioară Guarnieri 1731 „Catedrala”, care i-a aparţinut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”. Este vorba despre reputatul muzician Gabriel Croitoru, care, în compania Orchestrei Simfonice a instituţiei, condusă de dirijorul Alexander Walker (Anglia), va cânta Balada pentru vioară şi orchestră de George Enescu şi Concertul nr. 3 în Si minor pentru vioară şi orchestră, op. 61 de Camille Saint-Saens. Concertul începe la ora 19.00 şi mai propune spre audiţie lucrarea „Marea” (3 schiţe simfonice) de Claude Debussy.

Alexander Walker

Cariera dirijorului Alexander Walker i-a prilejuit acestuia colaborarea cu orchestre de pe întreg mapamondul. În Marea Britanie, a dirijat The City of London Sinfonia, BBC Philharmonic (într-un concert care a fost difuzat la postul de radio BBC Radio 3), cu New Queens Hall Orchestra şi cu Russian Orchestra of London. De asemenea, a colaborat cu Royal Philharmonic Orchestra, în concerte şi înregistrări, ca şi în recentul eveniment dedicat aniversării compozitorului Edward Elgar, care a avut loc la Malvern.

Dirijorul este implicat în proiecte cu Royal Opera House, Covent Garden, şi a efectuat turnee cu Royal Ballet la Teatrele Bolshoi şi Mariinksy din Rusia, în Statele Unite ale Americii (inclusiv la Metropolitan Opera şi Kennedy Center), în Singapore, Coreea de Sud, Japonia şi Turcia. Alexander Walker este profesor de dirijat al Academiei Regale de Muzică din Londra. Anul acesta, Societatea Elgar  i-a decernat Medalia Elgar, care în trecut a fost acordată lui Sir Andrew Davies, Vladimir Ashkenazy şi  Daniel Barenboim.

Gabriel Croitoru

Gabriel Croitoru a cântat în peste 500 de concerte ca solist pe tot cuprinsul Europei şi Asiei, incluzând colaborări de excepţie cu London Royal Philharmonic, Monte Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra ş.a. În prezent deţine postul de solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio – Bucureşti şi al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, face parte din Cvartetul de Coarde Transilvan (Cluj-Napoca), desfăşurând simultan şi o prestigioasă carieră didactică, în calitate de profesor de vioară la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din anul 2006 deţine titlul de doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu teza “Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică”.

În primăvara anului 2008, Gabriel Croitoru a câştigat concursul organizat de Muzeul Naţional “George Enescu” şi Ministerul Culturii şi Cultelor pentru încredinţarea spre folosinţă a viorii Guarnieri 1731 „Catedrala”, care i-a aparţinut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”. În anul 2011 a câştigat pentru a doua oară concursul organizat de muzeu în acelaşi scop, astfel că în prezent vioara poate fi ascultată în concertele susţinute de artist atât în ţară, cât şi în străinătate.