30.000 de români sunt în tratament antituberculos

0
222

Aproximativ 30.000 de români sunt în tratament antituberculos, România ocupând primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, managerul Institutului “Marius Nasta” Gilda Popescu.

Gilda Popescu

“Rata de notificare este 14.854 de cazuri de tuberculoză, dintre acestea 12.852 cazuri noi, iar diferenţa sunt recidivele. Lor li se adăugă cele 510 cazuri de TB multidrog rezistentă şi 58 de cazuri de TB extins rezistentă. În momentul de faţă, 30.000 de pacienţi sunt în tratament antituberculos. (…) În regiunea OMS Europa, România ocupă locul şase în ceea ce priveşte incidenţa globală a tuberculozei. În UE, România deţine locul unu încă din anul 2007 la aderarea la UE şi până în prezent, înregistrând valori de 4,5 ori mai mari decât restul ţărilor UE şi de 2,5 ori mai mari decât ale ţărilor din regiunea OMS Europa. La numărul de cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă, România este campioană”, a spus managerul. Potrivit acesteia, România înregistrează valori crescute şi la tuberculoza extins-rezistentă.

Gilda Popescu a menţionat că cele mai multe cazuri de tuberculoză se regăsesc în judeţele Dolj, Galaţi, Teleorman, Mehedinţi, iar cele cu incidenţa cea mai mică sunt judeţele Harghita şi Covasna. Managerul a amintit că, de curând, lista medicamentelor C2 a fost completată cu un medicament “extrem de activ” care scurtează atât durata tratamentului şi care are şi şanse mari de creştere a ratei de succes terapeutic.