Numărul cazurilor de rujeolă şi rubeolă, în creştere

0
760

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au lansat, ieri, un avertisment cu privire la înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă şi rubeolă. Astfel, dacă anul trecut au fost diagnosticate doar 193 de persoane cu rujeolă, în ultimele 11 luni numărul acestora a crescut la 3.270 de îmbolnăviri. Şi numărul cazurilor de rubeolă a crescut anul acesta de aproape trei ori, faţă de anul trecut. Dacă în 2010 au fost înregistrate 350 de cazuri de îmbolnăvire, anul acesta au fost confirmate nu mai puţin de 1.064 de cazuri. Oficialii din minister susţin, ca o posibilă cauză a acestei creşteri, faptul că în toată zona europeană există o evoluţie a numărului cazurilor de rubeolă şi rujeolă, şi în acest context şi România este afectată. Principala cauză a îmbolnăvirilor, în opinia medicilor, este dată de întârzierea vaccinării la grupele de vârstă eligibile, cuprinse în calendarul de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii (MS).

Potrivit reprezentanţilor MS, în anul 2010, comunităţile cele mai afectate au fost cele de rromi care au copii nevaccinaţi, iar în anul 2011 infecţia s-a extins şi la copiii nevaccinaţi din unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar.

Ca o măsură de prevenire a extinderii numărului de îmbolnăviri, direcţiile de sănătate publică au intervenit în focarele de colectivităţi, inclusiv prin vaccinare ROR suplimentară la persoanele nevaccinate identificate. În prezent, Ministerul Sănătăţii a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare în toate colectivităţile cu risc de cumul de cazuri.

Până în acest moment, cele mai multe cazuri de rujeolă sunt înregistrate în judeţele din nord-vestul ţării, respectiv în Bihor (560 cazuri), Cluj (462 cazuri), Maramureş (422 de cazuri), Sălaj (341 cazuri) şi Satu-Mare (319 cazuri).