Doljeanul care a accesat ilegal baza de date a Complexului Energetic Turceni, trimis în judecată

0
398

Un bărbat de 48 de ani, din oraşul Filiaşi, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date în formă continuată după ce, din cercetările efectuate, s-a stabilit că acesta a obţinut ilegal copii după documente interne de la Complexul Energetic Turceni, o parte din acestea ajungând în presă. Doljeanul este angajat al unităţii ca inginer, însă a fost şi şef al compartimentului IT şi a fost trimis în judecată în stare de libertate, cauza urmând să se judece la Tribunalul Gorj.

La jumătatea lunii ianuarie a.c., procurorii DIICOT au fost sesizaţi de directorul Complexului Energetic Turceni că adresele de poştă electronică ale unor persoane din conducere, dar şi ale unor angajaţi ai unităţii au fost accesate, fără drept, ocazie cu care diferite documente ale unităţii au fost copiate, iar ulterior acestea au apărut în presă, producând un prejudiciu de imagine unităţii.

Potrivit plângerii, directorul CE Turceni a primit, de la o persoană necunoscută, un memory stick ce conţinea print screen-uri (capturi de ecran) cu documente din unitate. Astfel, pe 17 ianuarie a.c., în baza plângerii, a fost deschis un dosar penal la DIICOT – Biroul Teritorial Gorj, directorul CE Turceni a fost audiat şi le-a predat procurorilor stik-ul, în ziua următoare fiind efectuată percheziţia electronică a acestuia. Au fost identificate, astfel, câteva zeci de fişiere tip imagine, obţinute cu funcţia print-screen a calculatorului, o parte purtând sigla şi semnăturile conducerii SC Complexul Energetic Turceni SA, referitoare la personal, decizii de încadrare în muncă, situaţii ale posturilor ce urmează a fi reduse, propuneri cu personalul ce urmează a fi disponibilizat în anul 2011 etc., dar şi şapte fişiere tip document cu sigla SC Complexul Energetic Turceni SA, ce conţineau liste cu angajaţi pensionabili, centralizatorul fondului de salarii, programe de restructurare şi reorganizare pentru anul 2011 şi 2012.

S-a stabilit că o parte din documentele de pe memory-stik fuseseră trimise către adresa de mail enachem@gmail.com, aceasta, dar şi alte adrese fiind folosite de Marian Enache, de 48 de ani, din oraşul Filiaşi, judeţul Dolj, angajat al SC Complexul Energetic Turceni SA în funcţia de inginer la Departamentul Măsurători Diagnoză şi Eficienţă Energetică. Până în anul 2005, doljeanul a ocupat funcţia de şef al Serviciului IT din cadrul unităţii, după cum au consemnat procurorii în rechizitoriu.

Fişiere cu informaţii de la CE Turceni, găsite şi acasă la doljean

Ulterior, în baza autorizaţiei emise de instanţă, a fost ridicată în vederea efectuării unei percheziţii electronice unitatea centrală a calculatorului folosit de Enache la locul de muncă, o descindere fiind făcută apoi şi la domiciliul bărbatului, în oraşul Filiaşi. “La percheziţia domiciliară efectuată la locuinţa lui Enache Marian au fost ridicate un laptop, stick-uri de memorie, suporturi optice şi card-uri de memorie aparţinând acestuia, ce au fost percheziţionate informatic”, după cum se menţionează în rechizitoriu, fiind descoperite câteva sute de fişiere, o parte din ele conţinând informaţii legate de CE Turceni, informaţii care nu aveau ce să caute în posesia bărbatului, neavând legătură cu activitatea desfăşurată de acesta, după cum au confirmat reprezentanţii unităţii, atunci când le-au fost prezentate. “Coroborând rezultatele percheziţiilor informatice cu depoziţiile martorilor, s-a stabilit cu certitudine că persoana care a accesat fără drept sistemele informatice ale unităţii şi a transferat neautorizat date din aceste sisteme este învinuitul Enache Marian”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Anchetatorii au concluzionat că Marian Enache a accesat, fără drept, sistemele informatice ale SC CE TURCENI SA, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul sustragerii de date informatice şi a transferat în mod neautorizat date informatice; a accesat, fără drept, adresele de e-mail aparţinând unor persoane din conducerea unităţii (director general, şef departament sisteme informatice ş.a.), dar şi ale unor angajaţi şi a transmis aceste informaţii unor persoane din afara unităţii, astfel că se face vinovat de comiterea infracţiunilor de acces, fără drept, la un sistem informatic, în scopul obţinerii de date informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, fapte pentru care riscă o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare, potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003. Dosarul a fost înaintat pentru soluţionare Tribunalului Gorj.