Câinii comunitari, motiv de scandal la audierea publică

0
364

Una dintre problemele cu care se confruntă de ani buni locuitorii municipiului Craiova – problema câinilor fără stăpân care se plimbă cu miile pe străzi – a fost dezbătură, ieri, în cadrul unei audieri publice cu tema “Avem o lege. Ce facem cu câinii liberi de pe străzile Craiovei?”, desfăşurată în incinta Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova. Evenimentul se anunţa unul liniştit la început, chiar plictisitor, nimic nu prevestea scandalul care s-a declanşat spre sfârşit, când, pensionarii şi-au dat seama că îi sare rândul “la vorbă”.

După introducerea liderului sindical de la Forţa Legii, Ringo Dămureanu, care le-a făcut participanţilor instructajul – referitor la urcarea pe scenă pentru a-şi expune părerea vizavi de soluţiile ce trebuie aplicate pentru a rezolva cumva problema câinilor comunitari –, şi-a făcut apariţia Falvius Sirop, administrator al SC Salubritate SRL. Acesta a spus câteva cuvinte despre lege “aşa cum am înţeles-o eu” şi a cugetat că “nu-i chiar aşa uşor să eutanasiezi”. A venit însă şi cu o soluţie, mai exact înfiinţarea unui adăpost de câini cu capacitate mai mare, dând drept exemplu oraşul Oradea, unde, spune el, “sunt mai puţini câini pe stradă decât în adăposturi”.

Deşi evenimentul a fost organizat tocmai pentru a le da craiovenilor, dar mai ales reprezentanţilor asociaţiilor care militează pentru protecţia animalelor, posibilitatea să vină cu soluţii, puţini au fost cei care au urcat pe scenă pentru a-şi expune punctul de vedere. Craioveanca Floarea Dobre a spus că vrea ca Primăria să sprijine asociaţiile de locatari “să construiască ţarcuri de cinci sau şase câini şi să numească câte un om, voluntar, pentru fiecare câine, care să îl îngrijească din banii săi”. Ba, mai mult, femeia a propus ca îngrijitorii să-i plimbe în lesă şi să ţină la îndemână făraşul şi măturica, în cazul în care patrupedul „se scapă” în locurile publice. O reprezentantă a uneia dintre numeroasele asociaţii de protecţie a animalelor din Craiova, Oana Popescu, a propus realizarea unui recensământ al câinilor, “să se ştie care are stăpân şi care nu”.

Circul a început abia atunci când pensionarii aşezaţi în primele rânduri au vrut să vorbească şi au aflat că nu o pot face dacă nu s-au înscris pe listă. Aşa a început scandalul. Indignaţi, s-au ridicat de pe scaune şi au început să-i acuze pe organizatori de incorectitudine. În cele din urmă, organizatorii le-au dat cuvântul, “în afara procedurii oficiale”. Mihai Barbu, pensionar din Craiova, a venit cu “soluţia finală” pentru rezolvarea câinilor maidanezi, reuşind să scandalizeze majoritatea craiovenilor din sală. “O să ajungem ca budiştii, să respectăm animalele şi microbii. Propun ca aceşti câini să fie ridicaţi la rangul de animale, să fie sacrificaţi, iar persoanele care sunt închise în puşcării să primească carne de câine. Dacă au greşit şi au fost condamnaţi, atunci să sufere. Cei care sunt iubitori de animale au o dambla la cap. De fapt, nu iubesc animalele. Dacă le-ar iubi, n-ar mai mânca deloc porumbei sau carne de miel sau de porc. Nu iubesc animalele, le place să le chinuie! Toţi sunt copii sau nepoţi de bani gata”, a spus bătrânul, acompaniat de huiduieli.