Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovascularã construitã în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţã din Craiova a fost inauguratã la finalul lunii aprilie, iar investiţia care s-a ridicat la peste 11 milioane de euro aparține Consiliului Județean Dolj. Intervenţia suferită de îndrãgitul actor Florin Busuioc a fost prima intervenţie de urgenţã efectuatã de la deschiderea clinicii, anterior efectuându-se aici doar intervenţii programate.
Cunoscut publicului larg pentru prezentarea timpului probabil la ProTV, îndrăgitul actor Florin Busuioc a suferit marţi seara un infarct în timpul unui spectacol la Craiova. La ora 22.00 era deja transportat la Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovascularã. Mobilizarea făcută de tânărul manager al spitalului, doctorul Eugen Georgescu, a fost promptă. Urma să se efectueze prima intervenţie în regim de urgenţă. “În situaţia deplasării la Bucureşti a pacientului, complicaţiile erau evaluate ca inevitabile. Pe de altă parte, pacientul nu a putut fi transferat la Bucureşti din cauza condiţiilor meteo nefavorabile”, a explicat medicul Cristina Geormăneanu, purtãtorul de cuvânt al Spitalului Județean nr 1 Craiova.
“Toatã lumea s-a mobilizat….”
Florin Busuioc a fost operat de o echipã de trei medici. Echipa de intervenţie a fost condusă de doctor Paul Traşcă, medic primar cu competenţe în domeniu, Eugen Ţiereanu, medic rezident, care în mod cert va scrie istorie în domeniul chirurgiei cardiovasculare, fiind extrem de dedicat şi pasionat meseriei sale şi nu în ultimul rând, doctor Emilia Goanţă, specialist cardiolog cu competenţe intervenţionale pe electrofiziologie. “Toată lumea s-a mobilizat. Managerul spitalului a contactat medicul şef, nu a insistat, pentru cã se pierdea timp preţios, în defavoarea pacientului. Şi atunci au fost chemaţi de acasă medicii care au intervenit. Managerul poate să decidã chemarea echipei într-o situaţie de genul acesta, care sã efectueze intervenţia. Echipa a fost formatã din trei medici. Da, din echipã a fãcut parte și un medic rezident în ultimul an la Cardiologie. El a participat în cadrul unei echipe formatã din medic primar cu atestat de cardiologie intervenţională şi un alt medic, specialist cardiologie cu atestat european de electrofiziologie. Este o echipă de specialişti care poate sã facã aceastã intervenţie şi trebuie subliniat că aceşti medici nu sunt la prima intervenţie de acest gen, ei au o experienţã în efectuarea unei astfel de intervenţi Actorului i-a fost montat un stent şi starea lui este stabilă…”, a mai explicat medical Cristina Geormăneanu.
„Medicii specialişti au aplicat corect procedurile medicale care se impun în astfel de situaţii”
Astfel de intervenţii se fac cu programare, pentru pacienţi programaţi, pacienţi cronici. Nu existã gãrzi pentru cã nu sunt suficienţi medici. Pacienţii care reprezintã urgenţe medicale “sunt transferaţi, pe cale aerianã, la un spital din Bucureşti, dupã ce au fost trombolizaţi în Unitatea de Primiri Urgenţe sau în centrul de cardiologie. “Spitalul Judeţean de Urgenţã din Craiova a scos la concurs posturi de specialişti, însã acestea nu au fost ocupate. Posturile vor fi scoase din nou la concurs, pentru a crea posibilitatea înfiinţării unei linii de gardã în cardiologie intervenţionalã. În aproximativ 3 ore din momentul în care Florin Busuioc a fost preluat de echipele SMURD şi transportat la SCJU Craiova, medicii specialişti au aplicat corect procedurile medicale care se impun în astfel de situaţii, inclusiv montarea unui stent. Deoarece în acest moment SCJU Craiova nu are numãrul de medici necesari pentru organizarea unor gãrzi în specialitatea cardiologie intervenţionalã, unitatea sanitarã organizează gărzi la domiciliu pentru aceastã specialitate, astfel încât sã asigure intervenţia în cazuri de urgenţã. Aceastã soluţie este practicatã în mai multe spitale din Europa care se confruntã cu lipsa de personal…”, se precizeazã într-un comunicat de presã remis de Ministerul Sănătății.
Un bloc operator cu două săli de operaţii şi anexele acestora
Proiectul clădirii care găzduieşte Clinica de Chirurgie Cardiovasculară are un regim de înălţime P+E1+E2 parţial, cu o suprafaţă construită de 938 mp şi cu o suprafaţă totală desfăşurată de 2.288,5 metri pătraţi. La etajul I este prevăzut un bloc operator cu două săli de operaţii şi anexele acestora, cabinete pentru medici şi asistente, un izolator, zone de supraveghere şi terapie intensivă, cameră pentru angiograf, sală pentru sterilizare, spaţii pentru depozitare şi cameră specială pentru echipamente. La etajul II se află pasarela care asigură legătura cu clădirea principală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Pasajul de legătură între noua construcţie şi clădirea SCJU Craiova are o lungime totală de 74,15 m, cu suprastructura de tâmplărie din aluminiu, cu geam termopan, din care se va ramifica o pasarelă către Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). În felul acesta, transferul pacienţilor între UPU, noua clădire pentru Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară şi clădirea existentă a SCJU Craiova se va realiza mai uşor şi în condiţii mult mai bune pentru bolnavi. „Prin inaugurarea Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, în primăvara acestui an, am marcat reuşita unui proiect ambiţios, complex, care a presupus şi un considerabil efort financiar, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 7,5 milioane de euro şi fiind asigurată, în cea mai mare parte, din sursele proprii ale instituţiei noastre. Pe de o parte, am alocat strict din bugetul Consiliului Judeţean Dolj o sumă de 3,5 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii construite: clădirea propriu-zisă a Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, cu parter, etaj şi suprastructură de acces la pasarela care asigură conexiunea cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă; depozitul de gaze medicale (oxigen, aer comprimat, dioxid de carbon etc.); realizarea alimentării cu energie electrică, precum şi furnizarea şi instalarea grupului electrogen, destinat echipamentelor care trebuie să funcţioneze fără întrerupere. Trebuie spus şi faptul că funcţionarea noii structuri nu ar fi fost posibilă dacă, anterior, Consiliul Judeţean Dolj nu ar fi asigurat premisele prin modernizarea staţiei electrice, o adevărată „inimă“ a Spitalului Judeţean, şi prin crearea unui nou post de transformare, investiţii care înseamnă şi ele peste 600.000 de euro”, a precizat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
„Ne-am dorit să răspundem unei necesităţi a întregii regiuni, cu peste 2 milioane de locuitori”
Şeful administraţiei doljene a vorbit şi despre asigurarea dotărilor necesare. “Până acum, către achiziţiile destinate Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară ne-am îndreptat cu alte 4 milioane de euro: 2 milioane de euro din bugetul propriu, repartizate Spitalului Judeţean în anul 2017 şi deja investite în mobilier şi aparatură medicală, cel mai important fiind aparatul pentru angiografii; 1 milion de euro pentru dotarea uneia dintre sălile de operaţii, cu fonduri obţinute în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, aprobat prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria; încă 1 milion de euro alocat Spitalului Judeţean, prin bugetul pentru 2018, pentru dotarea celei de-a doua săli de operaţii. Ne-am dorit să răspundem unei necesităţi a întregii regiuni, cu peste 2 milioane de locuitori care nu dispuneau, în sistemul public, de o structură capabilă să realizeze intervenţii chirurgicale de specialitate, în condiţiile în care bolile aparatului circulator afectează un număr tot mai mare de persoane şi reprezintă, din nefericire, principala cauză de deces. Am reuşit să rezolvăm o problemă nu doar a Olteniei, ci a întregii regiuni transfrontaliere din care face parte şi judeţul Dolj, pentru că aici, la Craiova, vor fi trataţi inclusiv pacienţi din Bulgaria”, a explicat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.