Craiova – primul municipiu din ţară care va avea sistem electronic de acces în transportul comun

2
159

Ieri, la sediul RAT SRL Craiova, instituţie aflată în subordinea Primăriei Craiova, a fost prezentat planul de punere în aplicare a unui concept modern – „Smart City”destinat transportului în comun. Este vorba, pe scurt, despre înlocuirea biletelor şi abonamentelor, pe suport tipărit, cu cele în format electronic, tip „cartelă”. Craiova devine, în acest fel, primul municipiu din ţară unde se pune în aplicare acest concept, la prezentare fiind prezent şi staff-ul Primăriei.

Craiova a intrat, primul dintre marile localităţi ale României, într-un concept nou la folosirea transportului în comun. Astfel, biletele şi abonamentele pe hârtie vor fi înlocuite cu cartele electronice. „Este un prim pas în implementarea, pe mijloacele de transport în comun, a ticketing-ului. Pentru început, vor fi 75 de mijloace de transport în comun dotate cu acest sistem, dar urmează alte 15 autobuze şi 12 tramvaie care vor intra în acest program. Nu puteam reuşi acest lucru fără sprijinul firmei care asigură derularea, „Telelink Services Romania”, şi al Primăriei Craiova. Tranziţia nu va fi foarte simplă, de aceea, până când lumea se obişnuieşte, se va merge în paralel, între 10 – 16 luni, cu ambele sisteme”, a precizat Marcel Tănăsescu, administrator al RAT SRL Craiova. Firma care implementează programul are o experienţă vastă în domeniu, fiind prezentă în zece ţări din Europa, cu o cifră de afaceri, în anul 2017, de peste 77 milioane de euro. Conceptul a fost prezentat de către directorul din România,  Alexandru Irimia: „Este o noutate această concepţie, iar Craiova este municipiul „pilot”. Vrem să ne extindem şi pe alte segmente inteligente, astfel încât cetăţenii să aibă acces la informaţii în timp real. Transferul trebuie să fie lent, către beneficiari, cetăţenii, de aceea estimăm la 10 – 16 luni perioada în care se va merge în paralel”.

Un proiect început în urmă cu mai mulţi ani

Acest proiect a început în urmă cu câţiva ani, iar actualul manager al Craiovei,  Sorin Manda a explicat: „Mă bucur că echipa de la RAT a adus la bun sfârşit acest proiect. Am fost direct aici şi ştiu cum s-a muncit. Suntem în punctul în care putem vorbi despre un sistem modern, performant, pe care vrem să-l extindem, inclusiv în Zona Metropolitană Craiova, chiar astăzi (ieri – n.r.) având o şedinţă în acest sens. Despre dotări, va spune mai multe domnul primar al Craiovei,  Mihail Genoiu”. Acesta nu s-a lăsat aşteptat: „Este un moment de mare bucurie şi este unul dintre lucrurile dorite din suflet. Toate proiectele europene pe care le accesăm sunt legate de transportul în comun, prin reducerea noxelor. Avem un proiect de achiziţionare a minimum 30 de autobuze şi 17 tramvaie, iar pe 13 noiembrie, la Londra, se va discuta, la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), aprobarea a 35 de autobuze Euro 5. Baza tehnică este asigurată. Acest „Smart City” vine la pachet cu ceea ce trebuie să întreprindem, după ce am fost, împreună cu domnul  Ion Prioteasa , preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, şi cu domnul deputat  Radu Preda, în China, luând legătura cu reprezentanţii firmei „Huawei”, care vor veni la Craiova, pe 19 noiembrie, pentru a pune în aplicare şi alte domenii de dezvoltare  ”. 

2 COMENTARII

  1. mai intii i scimbati jafurile de autobuze ccare sint in stae deplorabilaaaa ,murdare de ti-e scirba sa te asezi pe scaune . pe traseul 24 sint cele mai infecte autobuze. ar fi bine daca le=ati pune pe dnele controloare sa spele scaunele , geamurile autobuzelor . pretentii aveti de la calatori , dar in schimb nu oferiti nimic vizibil. in nici un oras din Romania nu exista autobuze mizerabile ca la noi .ar fi timpul sa luati masuriiiiiiiii

Comments are closed.