„Salvaţi copiii!” – nu numai numele unei organizaţii, ci şi o cale de urmat pentru toţi cei implicaţi în educaţie

0
846

Conceptul de „bullying” a apărut în ultimii ani  şi se referă la violenţa în şcoală, acolo unde copiii se simt vulnerabili, mai ales în perioadele de pauză, după orele de curs. Ieri, la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, Organizaţia „Salvaţi copiii!” a lansat un nou program, în parteneriat cu autorităţile locale şi judeţene, în ceea ce priveşte reducerea fenomenului de violenţă în şcoli, iar sloganul, chiar dacă este puţin forţat, spune multe: „Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!”. S-a pus accent, în cadrul discuţiilor, şi pe implicarea părinţilor.

În sala de conferinţe a Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei a avut loc, ieri, o conferinţă în care s-au prezentat conceptele noului proiect. „Suntem parte implicată în acest proiect şi ne dorim să reducem cât se poate de mult procentajul de violenţă în şcoală, dar mai multe vă poate spune Andreea Hurezeanu”, a precizat Mihaela Stăncele, coordonatoare de proiecte în cadrul „Salvaţi copiii!”. Cea amintită, Andreea Hurezeanu, a menţionat: „Este un concept asumat de adulţi, cel mai important factor de risc fiind în zonele auxiliare, mai ales în perioada de recreaţie. Vrem să punem accent pe un fapt: nu ne dorim desfiinţarea recreaţiilor, dar să se facă ceva ca în perioada de repaus copii să nu mai fie victime. Avem tot sprijinul din partea autorităţilor, aici fiind Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Consiliul Judeţean Dolj, Primăria Craiova, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Centrul Judeţean de Resurse şi Activităţi Educaţionale (CJRAE) Dolj, Consiliul Judeţean al Elevilor. Proiectul, care începe astăzi, cu derulare pe mai mult timp, cel puţin un an, s-a bazat pe date statistice, care au arătat că România se află pe locul trei, din 42 de ţări clasificate în ceea ce priveşte violenţa asupra elevilor. „Salvaţi copiii!” trage, astfel, un semnal de alarmă şi solicită autorităţilor decidente luarea unor măsuri urgente, care să le redea elevilor recreaţia, fără să le fie teamă că vor fi agresaţi şi umiliţi. De aceea, vă vor spune mai multe reprezentanţii partenerilor noştri”.

Nevoie de colaborare

Nimeni nu s-a lăsat aşteptat şi a spus ceea ce era de menţionat: „Şcoala este un mediu unde trebuie să fie siguranţă pentru copii. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj va fi tot timpul în sprijinirea unor astfel de activităţi. Dar, mai vreau să atrag atenţia asupra unor lucruri: şi părinţii trebuie să contribuie la eliminarea violenţei. Sunt mamă şi ştiu ce înseamnă unele postări pe reţele de socializare”, a spus prof. Simona Chiriţă, inspector în cadrul ISJ Dolj. Venind în completare, prof. Alina Dascălu, manager al CJRAE Dolj,a subliniat: „Am văzut, zilele trecute, că, la nivelul Uniunii Europene, se încearcă restricţionarea pe reţelele de socializarea, până la vârsta de 16 ani, iar cei care se pot autentifica o pot face numai pe baza actului de identitate. Prin tot felul de postări apar fapte de violenţă, iar acestea trebuie eradicate, de aceea suntem lângă „Salvaţi copiii!”. Abuzul asupra copiilor, fie el fizic, fie verbal este foarte periculos”.

La rândul său, Andra Maria Ioana, secretar al Consiliului Judeţean al Elevilor Dolj, elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, a declarat: „Şi noi, ca elevi, facem tot ce putem să reducem aceste fapte de violenţă ale elevilor asupra unor colegi. Ne bucurăm că sunt astfel de proiecte şi vă pot spune, vorbind şi în numele colegilor, că vă vom susţine. La nivelul nostru, am făcut un studiu şi, în septembrie 2017, am observat o situaţie îngrijorătoare – 28% din elevi afirmând că nu se află în siguranţă. Credem că este nevoie de mai mulţi consilieri şcolari, specializaţi, astfel încât să fie diminuat fenomenul. Din punctul meu de vedere, este nevoie de mai multăcolaborare între şcoală şi familie”.