Întâlnire NATO în cadrul Formatului Bucureşti

0
48

nato“România devine un stat cu un rol tot mai important în regiune şi la nivelul NATO. Este al doilea an în care, în cadrul Formatului Bucureşti iniţiat la propunerea mea în 2015, înalţi oficiali din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria se reunesc să discute despre securitatea în zona Mării Negre şi a Mării Baltice. Le-am transmis astăzi miniştrilor afacerilor externe şi şefilor delegaţiilor ministeriale ai celor nouă state aliate ale Flancului Estic că avem responsabilitatea punerii în aplicare a deciziilor Summitului de la Varşovia. Întâlnirea de la Bucureşti este extrem de utilă, dar şi relevantă pentru gradul de implicare a României în asigurarea securităţii regionale”, precizează preşedintele României, Klaus Johannis în urmă cu puţin timp în urmă. 

Acesta a menţionat că va avea o întâlnire şi cu noul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, cu care va discuta despre priorităţile actuale ale Alianţei, cu accent asupra stadiului şi perspectivelor implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varşovia.

“Vom aborda atât aspectele legate de consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic, mai ales, sigur, cele privind România, cât şi despre creşterea rolului Alianţei în proiectarea stabilităţii, prin dezvoltarea sprijinului pentru ţările partenere. România este ferm angajată să îşi îndeplinească toate obligaţiile ce-i revin pentru asigurarea securităţii în această parte a lumii”, a spus şeful statului.

Potrivit acestuia, înaltul oficial NATO efectuează prima sa vizită de la preluarea mandatului în România.

“Suntem onoraţi că înaltul oficial Aliat efectuează la Bucureşti prima sa vizită într-un stat Aliat, după preluarea mandatului”, a adăugat Iohannis.