Decolmatările lacurilor din Craiova ne costă 200.000 de euro

0
604

botanicaLacurile din Grădina Botanică şi din Parcul „Nicolae Romanescu” sunt îngrijite cu ajutorul unei firme care, timp de şapte luni, trebuie să se ocupe de decolmatarea şi întreţinerea luciurilor de apă. Ultima dată, ambele lacuri au fost decolmatate total în vară, când au avut loc lucrările de reamenajare şi reabilitare a celor două oaze de verdeaţă.

Primăria Craiova a scos la licitaţie un contract de lucrări care prevede decolmatarea canalelor deschise şi lacurilor Valea Fetii III – din Parcul „Nicolae Romanescu”, canalul de pe strada „Viilor”, canalul deversor „Valea Șarpelui”, lacul Valea Șarpelui II şi lacurile din Grădina Botanică. În documentaţia de licitaţie s-a precizat că este vorba de contractarea de „servicii de eliminare a deşeurilor menajere şi a apelor menajere, precum şi servicii de igienizare şi servicii similare”. Durata acestor servicii, asigurate de firma câştigătoare, a fost stabilită la şapte luni de la emiterea ordinelor de începere a lucrărilor şi nu este un contract periodic.

Banii sunt alocaţi de la bugetul local

Municipalitatea a stabilit pentru efectuarea acestor servicii o sumă de 1 milion de lei, fără TVA, (peste 200.000 de euro), bani care sunt alocaţi de la bugetul local. La licitaţia respectivă s-a înscris un singur ofertant, fiind vorba de firma Romwaclean Construct SRL, din Piteşti, judeţul Argeş. Potrivit datelor din SEAP, această societatea este susţinută financiar de o altă firmă, Cacioianu Industrie SRL, din judeţul Giurgiu. Firma din Argeş a fost înfiinţată în anul 2007, iar pentru a participa la această licitaţie a fost nevoie să dovedească, printre altele, că are capacitate economică – cifra de afaceri pe anii 2012, 2013 şi 2014 să fie cel puţin egală cu suma de 1 milion de lei. Utilajele necesare decolmatărilor, de asemenea obligatorii.botanica (1)

Lacul din Parcul „Romanescu”, decolmatat în vară

Lacul din Parcul „Nicolae Romanescu” a fost curăţat printr-o lucrare de amploare, la mijlocul verii trecute, când a fost scoasă toată vegetaţia acvatică din albia acestuia. În cadrul proiectului de reabilitare a parcului, autorităţile au decis să cureţe şi lacul, ceea ce nu se întâmplase de mulţi ani. Tot volumul de apă a fost extras cu pompele şi dirijat pe canalele adiacente. Operaţiunea a fost una spectaculoasă chiar, firma care a făcut intervenţia lucrând cu utilaje tip amfibie care au degajat şi încărcat, cu ajutorul cupele, mâlul acumulat de pe tot fundul lacului. La marginea apei, au fost amenajate bazine unde a fost depozitată toată cantitatea de depuneri şi vegetaţia acvatică.

Și lacul din Grădina Botanică a fost curăţat

O altă intervenţie a avut loc, tot în vară, la lacul din Grădina Botanică. Invadat de stufăriş, luciul de apă aproape că nu se mai putea zări. De ani buni, lacul cel mare nu mai fusese curăţat, iar zona din jurul său devenise insalubră şi respingătoare pentru vizitatorii care preferau să ocolească acea zonă. Și aici operaţiunea de decolmatare a presupus curăţarea malurilor şi, apoi, extragerea întregii cantităţi de mâl ce se adunase acolo, în vremea în care nimeni nu se mai îngrijise de acest loc. Acum, lacul respectiv, ca şi salba de ochiuri de apă din tot parcul, şi-a recăpătat limpezimea.

  parc (1)

parc