Polonia, invitatul special al “Forumul Oamenilor de Afaceri” din Bănie

0
361

Primăria Municipiului Craiova și Camera de Comerț și Industrie Dolj organizează, pe 7 şi 8 noiembrie, “Forumul Oamenilor de Afaceri”, care este găzduit la Centrul Multifuncțional Craiova. Evenimentul se desfășoară în colaborare cu Ambasada Poloniei la București, care a adus în Craiova mai multe firme dispuse să investescă în orașul nostru. Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a prezentat investitorilor polonezi toate facilităţi pe care le pot găsi în Bănie, convingându-i că sunt cele mai mari oportunităţi pentru afaceri pe care le vor găsi în ţări din Uniunea Europeană.

„Forumul Oamenilor de Afaceri” de la Craiova, potrivit organizatorilor, nu va avea o frecvență anuală, ci va fi organizat cu diferite ambasade care vor invita, la rândul lor, societăți dispuse să cunoască mediul de afaceri de aici, precum şi facilitățile oferite investotorilor de municipalitatea craioveană. „Acest forum este o idee care mi-a venit în Polonia, la Katowice, unde am vizitat a doua platformă industrială ca mărime din UE și unde mi-am dat seama că noi avem față de ei foarte multe facilități despre care nu se cunoaște. Și atunci am gândit un forum al oamenilor de afaceri care să fie structurat pe țări. Și am început, bineînțeles, cu Polonia, o țară cu care avem o relație specială, care datează de foarte mulți ani, mai precis din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, le-a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, investitorilor polonezi, cinci firme care sunt incluse în proiectul „Green Ev” al Ministerului Mediului din Polonia. De altfel, delegaţia acestor oameni de afaceri este condusă de consilierul ministrului de resort din ţara participantă la forum.

Polonia, o ţară prietenă pentru Craiova

Reprezentanţii municipalităţii craiovene au ţinut să îi asigurepe oaspeţii polonezi că se bucură de o prietenie specială aici, invitându-i să meargă şi să descopere oraşul nostru. „Puteți să vizitați dacă aveți timp, pentru că, după București, Craiova este al doilea oraș din țară ca număr de monumente arhitecturale. Fiind o zonă eminamente agricolă, aici se stabileau marii moșieri din sudul țării. Aveau locuințele de iarnă care aproape toate erau construite cu arhitecți de la Paris. Dar mai târziu, acest oraș s-a dezvoltat  foarte mult din punct de vedere industrial. Este unul dintre cele mai mari orașe din România, al cincelea ca mărime, cu o platformă industrială foarte mare. Noi producem aici aproape orice, mai puțin industrie navală”, a mai spus edilul Craiovei.

Trei parcuri industriale, pe platforma din Bănie

Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a detaliat oamenilor de afaceri din Polonia în ce constă infrastructura de business a Craiovei. Aceasta le-a spus că există un Parc Industrial care s-a umplut cu venirea investitorului turc – firma ETI – şi că Primăria Craiova se gândeşte să-l dezvolte pe cel de-al doilea. „Aici avem foarte multe cereri din partea investitorilor britanici, fiind vorba de apariția a două noi fabricii. Suntem, de altfel, singura administrație din România care a deschis un centru de afaceri în Marea Britanie, un centru care funcționează foarte bine, drept dovadă au avut loc destul de multe schimburi”. Mai mult, autorităţile au precizat că se va deschide şi celui de-al treilea parc industrial, care este un proiect guvernamental împreună cu partea chineză. „Terenul pe care îl putem la dispoziție investitorilor chinezi este mult mai mare, așadar putem primi cu mare drag oferte din partea investitorilor polonezi. Ideea mea este că dacă aveți cumva afaceri care se întind către Bulgaria, Turcia, către zona de sud-est a Europei, la ora actuală România este cea mai bună platformă industrială, iar Craiova oferă cele mai multe facilități”, a precizat primarul Craiovei.

Facilităţi fiscale pentru investitori

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Gabriel Vlăduț, a prezentat oportunităţile şi potenţialul pentru afaceri pe care îl oferă Craiova. „Doresc nu neapărat să vă conving, dar să vă aduc în atenție date care să argumenteze de ce Craiova poate să fie un obiectiv al activității dumneavoastră. „Toate utilităţile sunt aduse la parcul industrial și poate fi utilizat direct de către investitori. De asemenea, sunt multe facilități fiscale în cazul în care doriți să vă implantați firma în incubatorul de afaceri, în parcul industrial”, a spus Vlăduţ. Acesta a afirmat că se pot închiria terenuri, pe o perioadă de 49 de ani, cu o taxă de 0,1 euro pe an, iar toate firmele plasate în parc nu vor plăti taxe și impozite, având aduse până la locul investiției tot ceea ce înseamnă infrastructură.

Aeroportul, poarta spre Europa

Craiova oferă, potrivt autorităţilor locale, şi alte avantaje care se referă la forţa de muncă, una calificată. „Craiova este și un imporant centru de formare, în sensul că aici avem patru universități, importante școli profesionale, care acoperă tot necesarul de cadre bine specializat. Universitatea din Craiova este foarte deschisă pentru a discuta cu dumneavoastră adaptarea curiculei profesionale la cerințele firmelor dumneavoastră”, a mai spus preşedintele CCI Dolj. Gabriel Văduţ a punctat şi prezenţa unui Centru de afaceri, care oferă asistenţa în dezvoltarea firmelor, inclusiv pentru internaţionalizarea afacerii, şi care practică aceeaşi metodologie ca şi la Katowice, şi la Varşovia. De asemenea, există şi oportunităţile pentru transportul mărfurilor, pe Dunăre sau pe calea aerului. „La o distanță mică se află Aeroportul, o poartă deschisă către Europa, care are zboruri directe la Milano, Roma, Dortmund, Barcelona, Bologna și Londra”, a mai spus Gabriel Vlăduţ, invitându-i pe investitorii polonezi să-şi aşeze afacerile aici.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN