Mai multe biserici din Mitropolia Olteniei își sărbătoresc astăzi hramul

0
151

În Arhiepiscopia Craiovei, mai multe locașuri sfinte își sărbătoresc hramul astăzi, de praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. În zi de hram, slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfinţii Arhangheli”, ctitorită de Fraţii Buzeşti în Cetatea Banilor Olteniei, va fi oficiată de ÎPS Irineu, arhiepiscopul Craiovei şi mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În municipiul Târgu Jiu, în Piaţa Victoriei, se înalţă una dintre cele mai frumoase biserici din oraş, „Sfinţii Voievozi”. Alte sfinte lăcaşuri de închinare, monumente istorice, aflate sub pronia Sfinţilor Arhangheli, mai întâlnim în localităţile Bistreţ, Bratovoieşti, Giurgiţa, Horezu Poienari, Brădeşti Bătrâni şi Marotinul de Jos, din judeţul Dolj, şi în localităţile Ceauru, Sohodol, Groşerea şi Doseni, din judeţul Gorj.

Potrivit Biroului de Presă a Mitropoliei Olteniei, în Arhiepiscopia Râmnicului, Mânăstirea Arnota îi are ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli. La fel şi Schitul Lacul Frumos din comuna Vlădeşti, bisericile cu hramul „Sfinţii Arhangheli” din municipiul Râmnicu Vâlcea şi din localităţile Frânceşti, Fârtăţeşti, Budeşti, Bistriţa şi Bodeşti. În Episcopia Severinului şi Strehaiei, cel mai important sfânt lăcaş închinat Sfinţilor Arhangheli este Mânăstirea Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi. Alături de acest aşezământ monahal mai amintim bisericile din localităţile Izvoru Bârzii, Sfodea şi Vânători.

În Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, Mânăstirea Clocociov din Slatina îi are ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. La fel şi Biserica-bolniţă de la Mânăstirea Brâncoveni, precum şi bisericile din localităţile Drăgăneşti-Olt, Brâncoveni, Cornăţelu, Trepteni şi Vlăngăreşti.Preot Liviu Săndoi