Cel puţin asta promit autorităţile locale care anunţă, încă de pe acum, facturi mai mici la întreţinere. Comparativ cu lunile reci de anul trecut, craiovenii vor economisi cu 10% mai puţin, datorită reducerii preţului gigacaloriei care s-a făcut în această vară. În plus, conducerea SC Termo Craiova spune că e foarte posibil ca aceasta să fie ultima iarnă în care vom plăti, totuşi, mai scump, după preluarea societăţii de către CEO.
Administratorul SC Termo Craiova SRL, Nicolae Degeratu, îi asigură pe craioveni că o vor duce puţin mai bine în această iarnă. Primul avantaj pe care îl vor simţi craiovenii va fi la buzunare. Ca urmare a faptului că, în vară, preţul gigacaloriei a scăzut cu 10%, facturile la căldură pentru cele cinci luni reci vor fi şi ele cu 10% mai mici. „Dacă în iarna trecută se plătea 245 de lei pe gigacalorie, în această iarnă locatarii vor achita 220 de lei. Automat, facturile lor vor fi mai mici, ceea ce cred că e o veste bună pentru toată lumea”, a spus Degeratu. Din calculele societăţii, încălzirea unei garsoniere va costa în jur de 144 de lei, mai puţin decât anul trecut. Pentru un apartament cu două camere, pentru încălzirea căruia se consumă o cantitate de 1,2 gigacalorii, factura va fi în jur de 160 de lei, faţă de 280 de lei cât a fost în sezonul trecut.
O altă sursă de economii sunt subvenţiile
Autorităţile locale spun că, deşi s-a încercat să se reducă preţul gigacaloriei până la 30%, prin eliminarea penalităţilor, nu s-a reuşit. Însă facturile vor fi scăzute şi prin acordarea de subvenţii, ţin să precizeze reprezentanţii municipalităţii. ”Craiovenii trebuie să înţeleagă că se fac eforturi pentru ca ei să plătească gigacaloria la acest preţ. De la bugetul local se suportă o sumă frumuşică de bani ca noi să o putem factura către populaţie la un alt preţ decât cel de producţie, care e mult mai mare, de 280 de lei”, a mai spus Degeratu. Pe lângă subvenţia de la bugetul local, care se varsă de către Primăria Craiova în contul SC Termo Craiova SRL şi de care beneficiază toţi craiovenii care se încălzesc centralizat, mai există şi categoria subvenţiile care se acordă de la bugetul de stat. Aceste ajutoare de căldură se atribuie în procente, în funcţie de veniturile pe membru de familie.
Iarna următoare vine cu facturi şi mai mici
Reprezentanţii municipalităţii încearcă să-i încălzească pe craioveni şi cu o altă veste bună. Administratorul Nicolae Degeratu e convins că aceasta va fi ultima iarnă în care locuitorii Băniei care stau la bloc vor mai strânge din dinţi în privinţa sumelor pe care trebuie să le scoată pentru încălzire. Acesta crede că facturile din iarna viitoare vor fi şi mai mici, ca urmare a preluării societăţii de către CEO: „În următoarele 5-6 luni, societatea va fi preluată, cu tot cu acte, de către Complexul Energetic Oltenia. Cum dânşii au anunţat o serie de îmbunătăţiri pe traseul conductelor de distribuţie, unde au loc cele mai multe piederi, mai mult ca sigur că o să se îmbunătăţească şi condiţiile de facturare a clienţilor. Aşadar, e de aşteptat ca facturile să scadă şi mai mult atunci”, a mai spus Nicolae Degeratu, care a subliniat încă o dată că, pentru acest sezon de iarnă,. preţul gigacaloeriei va rămâne neschimbat.
Fără decuplări de la căldură
Tot ca o asigurare pentru această iarnă, autorităţile mai spun că nu se vor face opriri de la căldură din cauza datoriilor. Pentru că nu există o modalitate tehnică de decuplare de la reţea a locatarilor care sunt rău-platnici, reprezentanţii SC Termo spun că îi vor lăsa cu caloriferele pornite pe tot parcursul iernii, pentru a nu-i face să sufere pe cei care au facturile plătite la zi. Dacă însă nu îşi vor plăti consumul până la sfârşitul iernii, societatea de termoficare susţine că va începe să-şi recupereze bani prin instanţă. „Nu o să mai întrerupem agentul termic la nici un bloc. Dacă oprim furnizarea, automat o să stea în frig şi cei care au fost de bună-credinţă şi au plătit şi, în plus, suferă şi sistemul nostru de distribuţie, pe care nu putem să îl manevrăm pornit-oprit, după cum vrem noi. Cu cei care nu ne vom înţelege în privinţa banilor vom ajunge, mai mult ca sigur, în instanţă”. Furnizarea agentului termic a început de la 1 noiembrie şi se va opri la data de 31 martie 2013.