Iohannis despre acuzaţiile Uniunii Judecătorilor: ”Eu nu reprezint doar statul român. Eu sunt mediator între stat şi societate”

0
48

07-iohannis

Şeful statului a fost întrebat cum vede declaraţiile Danei Gârbovan legate de faptul că solicitarea de urgentare a dosarelor făcută de şeful statului “dacă este vorba de dosare punctuale, este o chestiune absolut nefirească”. ”Sincer? În nota campaniei pentru Comsiliul Superior al Magistraturii (CSM)”, a comentat el. Iohannis a reluat explicaţiile legate de întâlnirea cu Augustin Lazăr. ”Pe mine mă interesează ca toate instituţiile statului să funcţioneze foarte bine”, a subliniat el, arătând că a observat că un lucru ce se poate îmbunătăţi este celeritatea cu care se rezolvă dosare care, în mod ”nefiresc şi contraproductiv”, trenează.

Şi atunci am constatat că un lucru, care se poate îmbunătăţii net, dacă vorbim de parchete, este celeritatea cu care se lucrează şi în acest sens a venit solicitarea mea. Ar fi nefiresc şi contraproductiv ca dosare care atrag enorm de mult atenţia publică, şi de asta am dat exemple mai vechi ca să nu se înţeleagă greşit, cum e Dosarul Revoluţiei, dosarul Mineriadei, să rămână atâta timp în atenţia publicului şi să nu avem concluzii de la procurori. Cred ca e foarte uşor de înţeles. Iar atunci când mă exprim într-o chestiune care priveşte România, atunci trebuie să îşi amintească toată lumea că eu nu reprezint doar statul român, eu reprezint şi societatea. Şi dacă societatea românească are pretenţia ca instituţiile să funcţioneze foarte bine şi astfel de chestiuni să fie rezolvate cu celeritate atunci eu mă simt chemat să spun acest lucru. Eu sunt mediator între stat şi societate. Eu nu reprezint nici sistemul judiciar, nu reprezint nici în exclusivitate societatea. Dar interesul meu este ca lucrurile să funcţioneze atât de bine încât şi unii şi alţii să fie mulţumiţi de rezultate”, a explicat preşedintele.

El a susţinut că declaraţia legată de un eventual plagiat al şefei DNA i-a fost ”răstălmăcită”, întrucât nu ar fi afirmat că nu există indicii despre un eventual plagiat, ci că în urma discuţiei cu Laura Koveşi el personal nu a avut indicii să creadă că este o problemă. Şeful statului i-a îndemnat pe cei care au suspiciuni şi indicii legate de un eventual plagiat să sesizeze instituţiile statului. ”Am observat şi eu că mi-au fost răstălmăcite cuvintele. Eu nu am spus că nu sunt indicii. Eu am spus că eu am plecat liniştit din discuţie fiindcă eu nu am avut indicii să cred că este o problemă. Alţii, dacă au, să poftească să facă sesizări, să meargă la CNATDCU, oriunde doresc, dar să meargă la instituţiile abilitate”, a fost explicaţia preşedintelui.