Dăm ocol fostului URSS pentru biletele de Moscova

0
397

2În preliminariile CM 2018 din Rusia, tricolorii joacă astăzi în Armenia, apoi se vor deplasa în Kazahstan

Meciurile cu Armenia şi Kazahstan trebuie să însemne un pachet de 6 puncte pentru tricolori dacă vor să-şi menţină speranţele de calificare la Mondialul din Rusia. Şi pentru a ajunge în capitala fostei Uniuni Sovierice, România are nevoie neapărat de două victorii contra ţărilor care au făcut parte cândva din URSS, Armenia şi Kazahstan. Piedicile în aceste două partide ar fi Mkhtarian, cazul Armeniei, şi terenul sintetic de la Astana, în privinţa Kazahstanului. De fostul elev al lui Mircea Lucescu de la Şahtior am scăpat însă, fiindcă Manchester United a solicitat menajarea sa, fiind nerecuperat total după accidentare. Rămâne să gestionăm suprafaţa artificială din Kazahstan după ce vom avea 4 puncte în clasament la finalul acestei săptămâni. Până şi brigada de arbitri din seara aceasta este din Rusia, la centru cu Vladislav Bezborodov, cel care a condus Steaua – Aalborg 6-0, din grupele Europa League, acum doi ani.

Primul selecţioner străin al României nu ne-a convins deloc la debut, partida cu Muntenegru fiind modestă, atât vizual, cât şi ca statistică, iar penalty-ul ratat de Stanciu în prelungiri a fost doar bomboana de pe colivă. Cu un singur jucător, Benzar, implementat în echipa moştenită de la Tata Puiu şi cu câteva invovaţii nereuşite în privinţa aşezării,  Daum pare că nu s-a prea dumirit în privinţa potenţialului tricolorilor. Iar pentru un selecţioner perioada de acomodare nu este deloc similară celei acordate antrenorilor de club, el având nevoie să convingă cât mai repede, mai ales că, în ciuda experienţei, este în premieră la cârma unei echipe naţionale.

În lipsa lui Mhkitaryan, armenii mizează pe amibiţia specifică jucătorilor autohtoni, dar şi pe două “importuri”, brazilianul naturalizat, Marcos Pizzelli, care joacă în Emiratele Arabe Unite, şi pe Aras Ozbiliz, născut în Turcia şi părinţi armeni, format de Ajax şi trecut pe la Kuban Kransodar, Spartak Moscova, Beşiktaş şi Rayo Vallecano. Tricolorii au în palmares trei meciuri contra Armeniei, două succese şi un rezultat de egalitate, toate disputate în decursul unui an şi jumătate, între 2004 şi 2006. A fost un 1-1 la Erevan, în noiembrie 2004, gol Marica, apoi un 3-0 la Constanţa, goluri: Bucur (2) şi Ov. Petre, ambele în preliminariile CM 2006, şi un 2-0 într-un amical la Nicosia, goluri marcate de Cociş şi Maftei.

Armenia – România

Erevan, stadion: “Vazgen Sargsyan anvan Hanrapetakan Marzadasht”, astăzi, ora 19

Armenia: Beglaryan – Voskanyan, Haroyan, Mkoyan, Andonian, Manoyan – Özbiliz, Pizzelli, Malakyan, Manoyan – Kadymyan. Antrenor: Varujan Sukiasyan.

România: Tătăruşanu – Benzar, Moţi, Grigore, St. Filip – Ad. Popa, Hoban, Prepeliţă, Maxim – Stanciu – Andone. Antrenor: Christoph Daum.

Arbitru: Vladislav Bezborodov (Rusia).

Clasamentul grupei E

Danemarca 1 1          0          0          1-0       3p

Polonia 1 0          1          0          2-2       1p

Kazahstan 1 0          1          0          2-2       1p

Muntenegru 1 0 1          0          1-1       1p

România 1 0          1          0          1-1       1p

Armenia 1 0          0          1          0-1       0p

Celelalte meciuri din grupă: Muntenegru – Kazahstan (astăzi, ora 19), Polonia – Danemarca (astăzi, ora 21.45).