Judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, sentinţa în dosarul şpăgii de la Facultatea de Mecanică din Craiova. Magistraţii au găsit-o vinovată de trafic de influenţă şi au condamnat-o pe Magdalena Bîrlogeanu, angajată ca tehnician în cadrul facultăţii, la doi ani de închisoare şi decăderea din dreptul de a exercita o funcţie în unităţile de învăţământ pe o perioadă de 2 ani. Complicele ei, Laurenţiu Pavel Dumitru, a primit un an şi şase luni de închisoare. Hotărârea instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de procurori.
Reamintim că, la începutul lunii martie a.c., procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj dispuneau trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Magdalenei Bîrlogeanu, angajată ca tehnician în cadrul Facultăţii de Mecanică din Craiova şi a complicelui ei, Laurenţiu Pavel Dumitru, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori la finalizarea cercetărilor, cercetările în acest caz au început în toamna anului 2011, când trei studenţi de la Facultatea de Mecanică i-au sesizat pe ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj că în vara şi toamna anului 2011 i-au dat lui Laurenţiu Pavel Dumitru, colegul lor de facultate, diverse sume de bani, lei şi euro, pentru ca acesta să intervină pe lângă cadre didactice din cadrul Facultăţii de Mecanică a Universităţii din Craiova şi să le aranjeze promovarea examenelor restante pe care le aveau. În baza denunţurilor, s-a solicitat Tribunalului Dolj autorizarea interceptării şi înregistrării convorbirilor telefonice şi a celor purtate în mediul ambiental de Laurenţiu Pavel Dumitru. Pe 19 ianuarie 2012, unul dintre studenţii denunţători s-a întâlnit cu Dumitru în zona cantinei studenţeşti TCM şi i-a cerut acestuia să îl ajute să promoveze o parte din examenele restante pe care le avea de susţinut în sesiunea ianuarie-februarie 2012. Dumitru i-a cerut denunţătorului 1.300 lei, în aceeaşi după-amiază cei doi întâlnindu-se în incinta mall-ului Electroputere, unde denunţătorul i-a dat lui Dumitru 350 de euro (din totalul sumei de 500 euro ce-i fusese înmânată denunţătorului de echipa operativă după tratarea criminalistică). Prins în flagrant şi dus la audieri, Dumitru a recunoscut că primise banii marcaţi criminalistic, dar şi alte sume, pentru a-i aranja denunţătorului promovarea examenelor, însă a spus că toţi banii primiţi anterior îi dăduse Magdalenei Bîrlogeanu, tehnician în cadrul facultăţii, aceasta urmând să meargă la rândul său la cadrele didactice pentru „rezolvarea” examenelor. Acesta a mai povestit că şi părinţii săi i-au dat aceleiaşi femei aproximativ 7.000 de lei (în primăvara şi toamna anului 2011) pentru a-i rezolva promovarea unui număr de 18 examene restante. În baza declaraţiilor denunţătorilor şi a audierii şi altor persoane, procurorii au constatat că femeia primea de la denunţători CNP-ul şi parola informatică de acces în situaţia şcolară pentru a putea afla situaţia şcolară a fiecăruia şi apoi primea banii la locuinţă, invocând influenţa sa pe lângă profesorii din facultate, astfel încât denunţătorii sau, în unele cazuri, rudele acestora, să promoveze examenele restante.
În urma percheziţiei făcute la locuinţa Magdalenei Bîrlogeanu, pe 23 ianuarie a.c., au fost găsite mai multe înscrisuri, referitoare la situaţia şcolară a inculpatului Dumitru, precum şi o agendă în care erau înscrise numele mai multor persoane însoţite de CNP şi o parolă de acces în sistem informatic. În baza probelor strânse, anchetatorii au stabilit că Magdalena Bîrlogeanu a primit, în total, aproximativ 14.000 lei de la mai mulţi studenţi.
Vineri, 5 octombrie a.c., judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Astfel, Laurenţiu Pavel Dumitru a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, fiind condamnat la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. Instanţa a mai dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 2.750 de euro şi 800 de lei şi a menţinut faţă de el măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea Craiova până la rămânerea definitivă a hotărârii. Magdalena Bîrlogeanu a fost condamnată la 2 ani închisoare, instanţa dispunând în cazul ei şi măsura complementară a decăderii din dreptul de a exercita o funcţie în unităţile de învăţământ pe o perioadă de 2 ani. În plus, aceasta este obligată să restituie denunţătorilor sumele încasate, peste 12.000 de lei, ambii inculpaţi urmând să achite şi câte 275 de lei cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de procurori, în termen de 10 zile de la pronunţare.