Primăria Craiova nu va acorda la toţi locatarii subvenţii pentru acoperirea preţului la gigacalorie, în această iarnă. În ciuda anunţului liniştitor pe care edilii l-au lansat în vară, autorităţile locale spun acum că doar un anumit număr de locatari va beneficia de acest sprijin.
Dacă autorităţile şi-ar fi ţinut cuvântul, în jur de 65.000 de familii de craioveni, care locuiesc la bloc şi se încălzesc în sistem centralizat, ar fi trebuit să primească ajutor pentru plata căldurii, în această iarnă. Pe factura fiecărei luni, o parte din preţul gigacaloriei ar fi apărut că este plătită de la bugetul de stat, iar o altă parte, de la bugetul local. Din păcate, aceste date nu se mai susţin, acum, în prag de toamnă. Edilii au ajuns la concluzia că, dacă s-ar proceda aşa, nu le-ar ajunge bugetul pentru alte activităţi şi investiţii. Dar cum nici populaţia nu poate fi neglijată tocmai când se apropie campania electorală, autorităţile au găsit, totuşi, o soluţie care să împace şi capra, şi varza: doar o parte dintre locatari să primească acea subvenţie.
O subvenţie de 18 milioane de lei de la bugetul local
Potrivit primarului Antonie Solomon, Primăria va subvenţiona, din fonduri proprii, preţul energiei termice pentru 14.000 de craioveni, ceea ce reprezintă aproape un sfert din locuitorii municipiului racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. „Vreau să propun consilierilor să acorde subvenţia la populaţie, în limita posibilităţilor, evident. M-am gândit că putem să plătim subvenţii pentru 14.000 de familii. Nu ne lăudăm cu acest lucru, pentru că ar fi fost frumos să le plătim la toţi, dar, din păcate, nu avem bugetul pe care mi-l doresc eu”, a declarat edilul-şef al Craiovei. Conform calculelor, dacă se merge pe acest segment de populaţie, municipalitatea trebuie să fie gata să efectueze plăţi în conturile Regiei de Termoficare Craiova de aproximativ 18 milioane de lei.
Dosarele se depun prin asociaţiile de proprietari
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, ajutorul de la bugetul local se va acorda numai pe bază de cerere şi declaraţie pe proprie răspundere, la care se adaugă şi acte doveditoare ale venitului. „Dosarele complete se vor depune prin asociaţiile de proprietari, care, la rândul lor, le vor aduce la Direcţia de Protecţie şi Asistenţă Socială până la data de 28 a fiecărei luni”, a spus, ieri, Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Concret, cei care vor să beneficieze de ajutor de încălzire în luna noiembrie trebuie să depună documentele doveditoare cu o lună înainte, adică până pe 28 octombrie. În cazul în care se vor aduna mai multe dosare, autorităţile vor respinge acele solicitări în care se declară un venit mai mare în comparaţie cu alţii, de asemenea, înscrişi.
A doua şansă la ajutorul de căldură
Tot craiovenii cu venituri reduse sunt avantajaţi şi la plata ajutorului pentru încălzire, altul decât subvenţia, care este acordat tot de la bugetul de stat. Potrivit noilor criterii, de acest ajutor beneficiază, în diferite cuantumuri, familiile care realizează venituri de până la 786 de lei pe membru sau, în cazul persoanelor singure, de până la 1.082 de lei. Cinci luni, din noiembrie şi până în martie, în funcţie de venitul lunar, craiovenii pot să primească un ajutor maxim, de 100% – la un venit foarte mic, de până la 155 de lei pe membru de familie, sau un ajutor minim, de numai 5% – la un venit mai mare, de până la 786 de lei pe membru de familie. Pentru a demonstra că acumulează aceste venituri, solicitanţii trebuie să de pună la dosar adeverinţe de salariu sau, după caz, cupoane de pensii.