Interpelarea ministrului Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, de către senatorul de Dolj, Mihail Genoiu

0
529

Stimate domnule ministru,

Copiii nu trebuie să aibă de suferit din cauza transportului către școală. La ultima rectificare bugetară de la finalul lunii august, Ministerul Finanțelor condus de PSD, a alocat toate resursele disponibile în baza prevederilor legale în vigoare pentru asigurarea transportului elevilor la școală la începerea noului an școlar. Pentru completarea sumelor era nevoie de o hotărâre de guvern, promovată de Ministerul Educației care să prevadă modalitatea de alocare a banilor. Acest act normativ nu a fost aprobat nici până în prezent. E important ca până la următoarea rectificare Ministerul Educației să finalizeze proiectul Hotărârii de Guvern, astfel încât să se completeze sumele necesare până la finalul anului.

La actuala rectificare ministerul Finanțelor a transferat în conturilor administrațiilor locale 30% din suma necesară, respectiv 500 de milioane de lei, pentru achitarea unor obligații anterioare. În privința sumelor ce trebuie alocate pentru viitor, era necesar ca Ministerul Educației să propună o Hotărâre de Guvern în care să fie stabilite criteriile de alocare a sumelor către autoritățile locale. În lipsa acestui act normativ, rectificarea nu a putut include și sumele necesare până la finalul anului.

Diferența, până la 1,7 miliarde de lei, cât este prevăzut, urmează să fie asigurată la proxima rectificare bugetară, pe baza Hotărârii de Guvern promovată de Ministerul Educației.

Până atunci, ca elevii să nu aibă de suferit, ministerul Finanțelor a stabilit o suma medie de decont pentru elevii navetiști în interiorul localităților și județelor la 30 de lei pe lună.

Vă rog să-mi comunicați motivele întârzierii emiterii actului normativ de către Ministerul Educației privind modalitatea de alocare a banilor pentru transportul elevilor, precum și termenul la care preconizați că veți promova această Hotărâre de Guvern.