Măsuri drastice împotriva tăierilor ilegale de păduri

0
671

lemnePrin ultimele modificări ale legislaţiei din sectorul forestier se permite sancţionarea nu numai a celor ce taie sau transportă lemn ilegal, dar şi a administratorilor de pădure, care nu respecta legea, indiferent dacă vorbim de păduri de stat sau private. În plus, modificările transpun prevederi solicitate de Comisia Europeană. Dacă aceste modificări nu s-ar fi aprobat de Guvern, exista un risc major de declanşare a unei proceduri de infringement împotriva României. OUG recent aprobată introduce peste 100 de noi sancţiuni. Iar dacă ne referim la sancţiunile existente, la marea majoritate a acestora cuantumul amenzilor a fost cel puţin dublat.

Începând cu luna în curs a fost adoptat un pachet legislativ destul de dur faţă de fenomenul tot mai îngrijorător al tăierilor ilegale de păduri. Astfel, în şedinţa de Guvern din 31 august a.c. au fost adoptate 3 acte normative elaborate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, Ordonanţa de Urgenţă privind perdelele forestiere de protecţie şi Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.

Peste 100 de noi sancţiuni

Prin Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, începând cu luna septembrie 2016, toţi agenţii constatatori dispun de instrumente eficiente de acţiune în multe din cazurile de activităţi ilegale. Aceste modificări aduc amenzi mai severe, care permit sancţionarea nu numai a celor ce taie sau transportă lemn ilegal, dar şi a administratorilor de pădure, care nu respecta legea, indiferent dacă vorbim de păduri de stat sau private. În plus, modificările transpun prevederi solicitate de Comisia Europeană. Dacă aceste modificări nu s-ar fi aprobat de Guvern, exista un risc major de declanşare a unei proceduri de infringement împotriva României.

“Am luat această decizie deoarece legea aflată în vigoare până acum era depăşită, mult prea permisivă şi nu prevedea sancţiuni pentru numeroase încălcări ale regimului silvic. Iată că a fost nevoie de 6 ani şi succedarea a nu mai puţin de 3 guverne, pentru ca un al patrulea, guvernul technocrat, să-şi asume, în sfârşit, înlocuirea unui sistem de sancţionare, care nu mai speria pe nimeni. Această Ordonanţă introduce peste 100 de noi sancţiuni. Iar dacă ne referim la sancţiunile existente, la marea majoritate a acestora cuantumul amenzilor a fost cel puţin dublat. Vă voi da trei exemple: Pentru tăierea, ruperea, distrugerea fără drept de arbori, dacă fapta nu este încadrată ca infracţiune silvică, se va plăti o amendă cuprinsă între 1.000 şi 12.000 de lei, iar masa lemnoasă se va confisca. Până acum, sancţiunea era cuprinsă între 500 şi 5.000 de lei. În ceea ce priveşte autorizarea de exploatări forestiere în pădurile virgine, în vechea reglementare nu exista niciun fel de sancţiune. Acum am introdus o amendă cuprinsă între 20.000 şi 30.000 de lei. Pentru transportul de masă lemnoasă fără provenienţă legală, contravenţia era, până acum, cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei. Cuantumul amenzii s-a majorat la o valoare cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei, iar ca măsură complementară, pe lângă confiscarea materialului lemnos, s-a introdus şi confiscarea mijlocului de transport”, a precizat Cristina Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.lemne 3

Puncte penalizatoare, ca la Rutieră

Un alt element de noutate vizează societăţile comerciale care exploatează masă lemnoasă. “Aici, s-a introdus un sistem de puncte de penalizare, asemănător cu cel aplicat în cazul conducătorilor auto. Astfel, în momentul aplicării unei sancţiuni contravenţionale, operatorul economic va primi şi puncte de penalizare, în funcţie de cuantumul amenzii. Operatorului economic care acumulează un număr de 25 de puncte de penalizare, îi va fi interzisă participarea la orice licitaţie de masă lemnoasă provenită din fondul forestier propietate publică, pentru o perioadă de 6 luni”, ne-a precizat  ing. Ionel Mugurel Toma, şef serviciu al Gărzii Forestiere Dolj.

O altă noutate se referă la personalul silvic care autorizează exploatări de masă lemnoasă în plus faţă de ceea ce este prevăzut în amenajamentul silvic, adică peste ceea ce se numeşte în termeni tehnici “posibilitatea legală.” Pe lângă plata amenzii, aceştia vor fi obligaţi să achite o sumă egală cu produsul dintre volumul depăşit şi preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Şi se oferă un exemplu: Să spunem că pentru o pădure de producţie s-a aprobat un amenajament silvic care prevede exploatarea a 10.000 de metri cubi în 10 ani. Inspectorul Gărzii Forestiere constată că şeful de ocol a aprobat exploatarea a 15.000 de metri cubi. În acest caz, depăşirea este de 5.000 de metri cubi. Asta înseamnă că s-a depăşit posibilitatea legală cu peste 25%, iar şeful de ocol va fi sancţionat cu amendă între 20.000 şi 30.000 de lei. Pe lângă asta, valoarea de 5.000 de metri cubi se va înmulţi cu preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, care în prezent este de 115 lei. Astfel, şeful de ocol va trebui să achite, în plus, 575.000 de lei. De asemenea, mijloacele de transport cu care s-a realizat deplasarea materialelor lemnoase care nu au provenienţă legală, vor fi confiscate. Procedura de confiscare se va realiza, conform legii, de către personalul Poliţiei şi Jandarmeriei. În plus, s-a luat decizia de a se crea o platformă informatică, ce va conţine toate sancţiunile pe care agenţii constatatori le aplică pentru contravenţii silvice.lemne 2

Garda Forestieră Dolj, în controale

“Normele actuale, aşa cum au fost modificate erau necesare. Scopul nostru nu este să aplicăm amenzi, ci mai degrabă să-i facem pe oameni să conştientizeze că respectarea legii trebuie să primeze. Chiar acum (n.r. – ieri) suntem într-o acţiune cu Poliţia, aici în Târgul de la Făcăi. Verificăm care este situaţia şi aici. Important este să prezinte documente pentru fiecare transport de lemne. Aceste modificări la Legea nr. 171/2010 şi nu mai e nevoie de norme de aplicare. Eu apreciez că noua legislaţie este bună pentru că va constrânge foarte mult activitatea; şi de exploatare şi de comercializare”, ne-a mai precizat ing. Ionel Mugurel Toma.