Bill Gates, Mugur Isărescu şi Ion Ţiriac, modele financiare pentru tineri

0
25

60 de liceeni şi peste 150 de studenţi au participat la programele de internship remunerate desfăşurate de Banca Comercială Română în lunile iulie şi august ale acestui an. Summer Job în BCR este singurul program de internship salarizat pentru liceeni, desfăşurat în România, şi se află la ediţia a II-a. Programul Lear@BCR, internship plătit pentru studenţi, este deja la ediţia a VI-a, cu peste 500 de participanţi până în prezent. În cadrul celor două programe, atât liceenii, cât şi studenţii au fost rugaţi să realizeze studii ad-hoc pe teme de comportament financiar şi formare profesională printre tinerii de vârsta lor. Au adunat astfel răspunsuri de la aproximativ 500 de liceeni şi 200 de studenţi.

Dificultatea în a obţine banii

Atât liceenii, cât şi studenţii consideră că un comportament financiar demn de urmat este cel care echilibrează cheltuielile cu veniturile, reuşind să economisească şi să investească eficient în acelaşi timp. 36% din respondenţi au un model financiar printre membrii familiei, mama fiind persoana cea mai de încredere. Dintre persoanele publice, cea mai mare pondere au avut Bill Gates, Mugur Isărescu şi Ion Ţiriac. Alte modele întâlnite în rândul tinerilor care se regăsesc în sondajul realizat de BCR sunt Donald Trump, Steve Jobs, Mark Zuckerberg. De asemenea, 73% au declarat că ţin evidenţa banilor – au un buget de venituri şi cheltuieli. Motivele principale invocate sunt necesitatea gestionării eficiente, controlul mai bun şi dificultatea în a obţine banii. 65% din respondenţi au declarat că economisesc bani pentru acoperirea cheltuielilor mai mari legate de facultate sau excursii.

19% din respondenţi sunt mai optimişti

Conform studiului, liceenii cheltuiesc banii în principal pe haine, ieşiri în oraş, mâncare şi cărţi. Primul salariu, în viziunea a 48% din tinerii români, va fi sub 1.000 RON. 19% din respondenţi sunt mai optimişti, sperând ca pe primul fluturaş de salariu va figura o sumă mai mare 2.000 RON. În ceea ce priveşte pregătirea profesională, 62% din respondenţi consideră că pregătirea practică este cea mai eficientă modalitate de învăţare. Doar 16% acordă un rol important în dezvoltarea lor personală şi profesională îndrumării primite din partea mentorilor, iar 22% pun un accent mai mare pe pregătirea teoretică, oferită de şcoală. 78% din tinerii participanţi la sondaj şi-au făcut un plan de carieră, domeniile de interes cu cea mai mare pondere fiind cel financiar-bancar, IT şi marketing. Întrebaţi despre valorilor lor, tinerii români spun că îi definesc în principal libertatea, înclinaţia spre distracţie şi creativitatea. La polul opus se află valorile percepute ca fiind specifice tinerilor români de acum 20 ani: responsabilitate, comportament civilizat şi spirit de echipă.

Summer Job, aflat în acest an la a II-a ediţie, este o competiţie de educaţie financiară adresată liceenilor cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani. Acesta este primul proiect de internship plătit adresat elevilor de liceu din România, anul acesta având şi o componentă adresată copiilor angajaţilor. Scopul este de a le oferi prima experienţă de lucru într-o companie prin care învaţă noţiuni financiare prin practică, cu sprijinul unor mentori, angajaţi ai băncii.