SRI: Poziţie oficială faţă de unele speculaţii

0
107
sriProiectul “SII
SRI precizează că obiectivul proiectului finanţat din fonduri europene, în legătură cu care patru ONG-uri susţin că ar fi o modalitate de “supraveghere în masă”, este de a spori viteza de căutare a informaţiei în bazele de date deja existente şi de a moderniza activităţile interne ale instituţiilor.
“Analytics – Sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari
de date” este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România.

Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient.

Sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente. Rapiditatea în accesarea bazelor de date este impusă ca necesitate de ameninţările specifice instituţiilor de intelligence din România – terorism, migraţie ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacţie în timp foarte scurt.

Proiectul are drept scop modernizarea si eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupţie şi evaziune fiscală, respectiv a instituţiilor publice beneficiare (MAI, MP, MFP, DGAF, SRI).

Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectării legislaţiei în vigoare, precum şi al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizată automat şi analizată în sensul evitării oricărei forme de abuz.

Aceasta este o platformă modernă, similară altora existente în plan european.

Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanţare din fonduri externe nerambursabile”, se arată într-un comunicat al Serviciului Român de Informaţii.