O bază de date europeană pentru schimbul de informaţii despre militanţii suspecţi este operaţională online

0
93

bvcO bază de date europeană cu informaţii de contraterorism, concepută să faciliteze un mai mare schimb de informaţii în rândul aliaţilor pentru a evita atacuri islamiste sângeroase, este operaţională online după ce a trecut de reticenţele tradiţionale ale agenţiilor de spionaj privind schimbul de informaţii, relatează luni Reuters.

Oficiali europeni au fost determinaţi să pună în practică proiectul după atentatele din noiembrie trecut de la Paris comise de către militanţi islamişti, atentate ce au scos la iveală lacunele în materie de informaţii. În total, 130 de persoane au murit în atacurile din noiembrie.

Găzduită la Haga de către serviciul olandez de informaţii, baza de date online este operaţională de la 1 iulie, au indicat Ministerul german de Interne şi Agenţia germană de informaţii interne (BfV).

”Baza de date online va face mai uşor şi mai rapid schimbul de informaţii despre posibile ameninţări”, a afirmat un oficial din domeniul informaţiilor.

Ea le va da posibilitatea agenţiilor europene de informaţii să facă schimb de date în timp real în legătură cu militanţi islamişti, colectate de către membri ai Grupului de Contraterorism (CTG), din care fac parte cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveţia şi Norvegia.

Înfiinţarea bazei de date online reprezintă un pas înainte în lupta împotriva Statului Islamic (SI), care este concentrat tot mai mult pe orchestrarea de atacuri întreprinse la scară largă şi de către aşa-zişi ”lupi singuratici”, în timp ce organizaţia jihadistă suferă înfrângeri şi pierde teritorii în Irak şi Siria.