SUA: Donald Trump, în centrul primei dezbateri republicane

0
110

Magnatul miliardar Donald Trump a continuat să domine cursa republicană pentru preşedinţia americană, provocând noi controverse în prima dezbatere republicană, joi seara (vineri dimineaţa, ora României).

Magnatul a fost criticat de senatorul Rand Paul din Kentucky pentru faptul că a fost singurul participant la dezbatere care a refuzat să-i susţină pe oricare dintre contracandidaţii săi care ar obţine nominalizarea Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă. Spectatorii dezbaterii l-au huiduit pentru acest refuz.

În cele 90 de minute de dezbateri, care au început la ora locală 21.00 (4.00, ora României), candidaţii au încercat să se remarce, fără menajamente, având în vedere numărul mare de pretendenţi (17 candidați), din tabăra republicană.

La finalul dezbaterii, comentatorii au salutat imediat prestaţiile senatorului Marco Rubio din Florida şi guvernatorului statului Ohio, John Kasich. Însă foştii guvernatori din Florida, Jeb Bush, respectiv din Wisconsin, Scott Walker – favoriţi, alături de Trump – au eşuat să le ofere susţinătorilor lor momente remarcabile. Personalităţi influente de la Fox News, inclusiv prezentatorii Chris Wallace şi Bill O’Reilly, au declarat-o pe Fiorina învingătoarea dezbaterii. Fiorina, singura femeie din cursa pentru nominalizarea republicană, a criticat-o dur şi pe candidata democrată Hillary Clinton.

Partidul Democrat a anunţat joi că va organiza prima sa dezbatere în Nevada, în octombrie, şi că va fi găzduită de CNN.