Ajutor financiar pentru populaţia afectată de inundaţii / România a primit 8,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate

0
311

În jur de  8,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene sunt disponibili pentru România, în urma aprobării Deciziei Comisiei de către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene. Acordarea acestui ajutor a fost propus de Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Creţu în aprilie 2015 când a fost transmisă propunerea celor două instituţii. Acest ajutor financiar va sprijini populaţia afectată de inundaţiile extinse din luna mai şi din vara anului 2014.

Prima inundaţie a afectat 30 de judeţe din România şi a distrus reţele vitale de transport, apă, energie şi telecomunicaţii, precum şi case şi ferme. Cetăţenii au trebuit să fie evacuaţi şi fermierii au pierdut recolte şi animale. Corina Creţu, comisar pentru Politici Regionale a subliniat că multe şcoli, spitale, clădiri publice şi bunuri culturale au fost inundate. În lunile iulie şi august 2014, precipitaţiile abundente, inundaţiile şi alunecările de teren au afectat din nou peste 126.000 de locuitori din cinci judeţe ale regiunii Olteniei.  Aceste inundaţii devastatoare au provocat incertitudine şi teamă cu privire la viitorul fermierilor care şi-au pierdut întreaga producţie, copiilor care nu au mai putut merge la şcoală şi familiilor care şi-au văzut locuinţele distruse. „Pentru toţi aceşti oameni care au arătat foarte mult curaj, autorităţile au luat o decizie înţeleaptă: au apelat la solidaritatea europeană”, a subliniat Corina Creţu, într-un comunicat de presă.

„Nu putem întotdeauna preveni astfel de situaţii dramatice”

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este unul dintre cele mai puternice simboluri ale solidarităţii în caz de nevoie. Ajutorul financiar va sprijini comunităţile, contribuind la acoperirea costurilor operaţiunilor de recuperare, precum şi la acoperirea parţială a costurilor de salubrizare a zonelor afectate, de refacere a infrastructurii şi restabilire a serviciilor. „Din păcate, un dezastru sau o situaţie de criză pot apărea în orice moment. Nu putem întotdeauna preveni astfel de situaţii dramatice, însă ne putem pregăti, reduce pagubele şi, cel mai important, putem creşte siguranţa cetăţenilor noştri. Din acest motiv politicile de gestionare a riscurilor şi dezastrelor sunt atât de importante. Multe dintre programele co-finanţate prin intermediul Fondurilor structurale şi de investiţii europene pentru perioada 2014 – 2020 îşi propun să investească în prevenirea inundaţiilor şi reducerea impactului schimbărilor climatice, acţiuni pentru care există o nevoie stringentă….”, a conchis comisarul pentru Politici Regionale.