Un moment îndelung aşteptat : Piaţa Chiriac, cum n-a mai fost vreodată

0
678

        Cum bine zicea primarul comunei Ghidici, Tache Constantin, fermierii doljeni au aşteptat 30 de ani ca să poată să-şi vândă şi ei produsele într-o piaţă modernă, în condiţii optime şi pe baza unei concurenţe loiale. Este vorba de Piaţa Chiriac din Craiova, care s-a inaugurat astăzi, în prezenţa oficialităţilor locale, a mai multor primari din judeţul Dolj şi nu în ultimul rând, în prezenţa fermierilor.  Bucurie mare şi în rândul producători agricoli, care, de astăzi, îşi pot aduce produsele pe tarabele din piaţă şi nu îşi mai pun  problema  desfacerii şi valorificării produselor. De la lubeniţa de Desa, la morcovii de Mârşani şi până la sucurile naturale de Râureni, în Piaţa Chiriac, de acum înainte, poţi să cumperi tot ce este românesc, proaspăt şi calitate superioară. Şi ce este cel mai important, la preţuri foarte mici. 

Lucrările au început anul trecut, în luna septembrie, inaugurarea era stabilită iniţial pentru 1 Decembrie, dar s-a amânat pentru anul acesta. Lucrări ample, începând cu platforma pieţei, care a fost asfaltată, la vechea clădire, cea din cărămizi, care a fost reabilitată complet şi terminând cu hala nouă, care a fost construită pe o structură metalică, fix lângă clădirea veche. Asemenea marketurilor din Europa, şi aici s-au realizat trei picturi, semnate  Andrei Toniţa, care dau un farmec aparte. Aşadar, în Piața Chiriac vor fi comercializate fructe, legume, lori, obiecte lucrate manual din lemn sau ceramică, dar şi un supermarket cu produse românești provenite de la producători din întreaga ţară. Elementul de noutate, constă în faptul că legumele sau fructele pot fi testate direct în magazin. Potrivit directorului SC Piețe și Târguri, Alin Mărăcine, în prezent se găsesc în jur de 1.500 de produse.

O oglindă a potenţialului agriculturii doljene

Ideea aparţine, în exclusivitate primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Nu a fost uşor de pus în practică, pentru că trebuiau încheiate contracte cu toţi furnizorii de produse legumicole, fructe, lactate, preparate din carne, etc. Întreg complexul agro-alimentat din Piaţa Chiriac se doreşte o oglindă a potenţialului agriculturii doljene. Unul, pe care mulţi dintre cei prezenţi la inaugura îl consideră de excepţie, ca să nu spunem inegalabil.

Alin Mărăcine, director SC Pieţe şi Târguri : Vom fi la înălţime !

 

 

„Magazinul are 360 metri pătrați, fără depozit. În prezent, avem producători din toată țara. Produsele găsite la raft sunt fabricate în țară. Pentru boxe, avem cereri de închiriere pentru 80% dintre ele, dar se vor ocupa la maximum, cu siguranță, săptămâna viitoare. Partea de magazin este completă. Noi am gândit această piață, acest complex, compus din două părți: cea de magazin unde găsim exclusiv produse românești, iar la boxe avem, conform legii, minim 40 % pentru producători, restul pentru societăți comerciale….” : Alin Mărăcine, director SC Pieţe şi Târguri.

 

„Pentru fermierii care produc în cantități mici este foarte greu să pătrundă în supermarketuri. Acolo trebuie să livrezi pe grafic, să ai cantitate. Aşadar, este un pas important ceea ce s-a făcut aici şi pot să vă spun că aşteptăm de ceva vreme. Mai mult, putem da chiar şi o lecție supermaketurilor, să arătăm că avem o piață a noastră. Aici își pot prezenta produsele, le pot vinde în condiții normale și la prețuri corecte. Cartoful dulce îl vom aduce în septembrie, în august vom veni cu struguri. Avem și alte si specii precum curmale chinezești, kaki, afine, zmeure, coacăze. Consumatorii din Dolj le vor gusta și cu siguranță le vor aprecia” : Aurelia Diaconu, director, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.

Pariul primarului Craiovei

Lia Olguţa Vasilescu a avut un proiect inspirat din demersurile noului ministru al Agriculturii, Petre Daea, pe mandatul anterior. L-a pregătit îndelung asigurându-se că există posibilitatea aprovizionării sezoniere cu tot ceea ce se petrece în Dolj şi chiar în judeţele limitrofe. Nu este o ambiţie facilă, ci expresia grijii pentru populaţia Craiovei, de a consuma produse autohtone ( menţionăm că autenticitatea acestora va fi verificată cu rigoare), de certă calitate gustativă şi la preţuri cât se poate de rezonabile. Ne vom convinge în zilele următoare de răsplata aşteptărilor noastre.

 

„Aici am vrut să fie altceva… Am vrut să fie frumos, să fie ieftin, amintind că adaosul este de doar 5%. Nu ne interesează să facem profit, ci să arătăm că producătorii români pot aduce marfă competitivă, de calitate, doar că trebuie ajutați. Am luat legătura cu toți primarii de pe Valea Dunării și ne-au promis că se vor asigura să avem aici produse de sezon. Înseamnă că nu vom găsi, de exemplu, aici, roșii în timpul iernii. Prefer ca roșia să vină cu două săptămâni mai târziu, față de alte piețe, dar să fie bună. Sănătatea consumatorului să primeze. Ne vom asigura de acest lucru. Dacă le vom găsi, ne vom asigura că sunt din solarii. Piața încă nu este deschisă în totalitate, dar în maximum o săptămână toate spațiile se vor ocupa. Noi încă suntem în discuții cu producătorii. Ne interesează să avem marfă de calitate… Sunt lucruri abia la început și pentru noi. Nu avem un concept de piață în România așa cum ne-am gândit noi să facem aici, fapt pentru care de la zi la zi pot apărea schimbări. Dacă va fi un proiect reușit, îl vom extinde și la celelalte piețe din municipiu. Vom verifica acest lucru chiar într-o săptămână. Ideea aparţine ministrului Agriculturii, Petrea Daea, care a fost invitat astăzi, dar nu a putut să vină, pentru că depune jurământul, dar va fi prezent cât de curând, pentru a vizita această piaţă..” : Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

“Consiliul Județean Dolj va implementa un proiect, tot pentru zona de legume-fructe din județ, care va consta în realizarea a trei mari depozite,cu condiţii de păstrare şi depozitate optime. Doljul are potențial. Avem terenul agricol extraordinar de bun. Solul ne permită însă, pentru partea de fructe și legume, să ne dezvoltăm. Sunt zone cu tradiție și este bine să venim cu o infrastructură pentru acești doljeni. Vrem ca în cele trei mari zone din județ cunoscute pentru legume și fructe să facem trei depozite. Vor funcționa atât pentru cooperative, cât și pentru întreprinzători individuali. Unul va fi cu fonduri europene, două cu fonduri proprii. Unul din aceste depozite va fi pe fonduri europene. Sunt doar câteva în ţară, dar unul sigur va fi în judeţul nostru” : Cosmin Vasile, președintele Consiliului Judeţean Dolj.

“Această piaţă are o importantă deosebită din punct de vedere al beneficiilor economice. Suntem într-o zonă cu tradiţie în legumicultură şi mai nou în pomicultură. Dar pentru că nu existau condiţii  normale de desfacere, foarte mulţi producători de legume au renunţat să mai producă, pentru că lipsea această posibilitate de a le valorifica. Prin deschiderea acestei pieţe, producătorii din Ghidici sunt încântaţi pentru că mulţi dintre cei care au renunţat îşi vor relua principala lor activitate de producători. Noi producem cireşe, prune, mere şi caise. Cireşele s-au terminat, urmează să asigurăm piaţa cu prune şi mere de bună calitate. Şi o să vedeţi diferenţa de gust între un fruct adus din afara ţării şi unul produs la Ghidici. Este o treabă foarte bună şi cu depozitele locale, care vor prelua producţia şi de la producătorii mai mici” : Tache Constantin, primarul comunei Ghidici.

 

 

Ce spune un producător autentic ?

“Suntem bucuroşi că am fost şi noi invitaţi la deschiderea acestei pieţe, urmând să venim şi noi în zilele următoarele cu produsul nostru de cea mai bună calitate , carnea de vită Angus. Rasa de vite Black Angus este una dintre cele mai importante din Irlanda. Rasa este cunoscută în întreaga lume. Carnea de vită Black Angus are un aspect marmorat datorat grăsimii intramusculare, este fragedă, suculentă și totuși ușoară. Este bogată în nutrienți și aminoacizi. Are colesterol redus” : Marian Geanta, producător comuna Ghindeni.