Festivalul „Adrian Păunescu” revine la Craiova

0
466
La sfârșitul acestei luni, la Craiova se va desfășura Festivalul „Adrian Păunescu”, ajuns la cea de-a VII-a ediție. Și de această dată, autoritățile locale se implică în organizarea manifestărilor care se vor întinde pe parcursul a trei zile, de la buget fiind alocată suma de 180.000 de lei.
Festivalul „Adrian Păunescu” se va desfășura în perioada 19 și 21 iulie și va cuprinde mai multe manifesări care îi sunt dedicate poetului, culminând cu un concert folk la care vor participa foarte mulți artiști ai genului. Inițiativa aparține Fundației Culturale Iubirea, care a solicitat municipalității să se implice în organizarea evenimentului, autoritățile alocând în acest scop o sumă de 180.000 de lei de la bugetul local. În ultima ședință, consilierii municipali au fost consultați cu privire la acest aspect și au votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre prin care se propune găzduirea și finanțarea acestui festival.
Teatrul de Vară, gazda festivalului
În suma alocată de primărie sunt cuprinse cheltuielile cu onorariile artiștilor care se vor deplasa la Craiova – 60.000 de lei, cazarea și masa acestora – 30.000 de lei, premiile pentru concursul de poezie – 10.000 de lei, precum și premiile care vor fi acordate pentru concursul de muzică folk – 10.000 de lei. De asemenea, autoritățile locale vor pune la dispoziția organizatorilor, gratuit, Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”, acolo unde se vor desfășura toate concertele de muzică folk. Craiovenii vor avea accesul gratuit la aceste spectacole, în limita locurilor disponibile.
Remember Cenaclul „Flacăra”
Festivalul „Adrian Păunescu” va debuta pe 19 iulie, cu un simpozion literar „Un om pe niște scări”, care va fi găzduit de Biblioteca Județeană „Alexandru și Artistia Aman”. În a doua zi a festivalului, pe 20 iulie, ziua în care poetul își sărbătorea ziua de naștere, este programat spectacolul în aer liber „Remember Cenaclul Flacăra”. Pe scena Teatului de Vară, cu începere de la ora 19.00, vor urca mari artiști ai muzicii folk: Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Vasile Șeicaru, Emeric Imre, Magda Puskas, Vali Moldovan, Mădălina Amon și Generația Folk din cRaiova, George Nicolescu, Andrei Păunescu și trupa Totuși. Walter Ghicolescu, Dinu Olărașu, Cristian Buică, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi.
O vizită la casa părintească din Bârca
În cea de-a treia zi a festivalului va fi celebrată poezia lui Adrian Păunescu. Pe 21 iulie, participanții acestei ediții se vor deplasa la casa părintească a poetului din Bârca. În localitate se află un bust al lui Adrian Păunescu, unde vor fi ținute alocuțiuni, iar la Casa de Cultură care îi portă numele se va susține un spectacol de muzică și poezie. Festivalul se încheie pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, acolo unde va fi oferit un spectacol de muzică și poezie, intitulat „Baladă din copilărie”. În cadrul acestui spectacol, vor fi acordate și premiile pentru concursul de poezie inspirată din lirica lui Adrian Păunescu.
Cetățean de Onoare al Cetății Banilor
Poetul Adrian Păunescu s-a născut în Basarabia, dar, după cum se știe, și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Bârca, iar o parte din studii le-a urmat la Craiova. Debutează ca poet în 1960 și se dovedește a fi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani, opera sa cuprinzând foarte multe volume de poezie. De numele său se leagă și Cenaclul Flacăra care a fost înființat în anul 1973, un adevărat fenomen de masă, care s-a desfășurat în toate orașele țării până în anul 1985. Adrian Păunescu a dedicat Băniei multe dintre lucrările sale, cel mai cunoscut și îndrăgit fiind imnul sportiv „Cântec pentru Oltenia”. În anul 2004, poetul Adrian Păunescu a primit recunoașterea publică, fiind decernat titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Craiova.