Militarii polonezi, primiţi cu căldură de comunitatea craioveană

0
166

Autorităţile locale şi judeţene s-au întâlnit, ieri, pentru prima dată într-un cadru oficial, cu reprezentanţii contingentului de militari polonezi care se află în Craiova pentru o perioadă de şase luni. După cum se ştie, Scorpionii Roşii – Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, sunt gazda militarilor polonezi care participă la o misiune NATO de apărare a flancului Sud-Estic, iar autorităţile locale s-au străduit, la rândul lor, să le facă şederea plăcută în oraşul nostru.

polonezi 2Întâlnirea a avut loc la Consiliul Judeţean Dolj, oaspeţii militari polonezi fiind întâmpinaţi de autorităţile judeţului şi ale oraşului nostru. Din partea municipalităţii a participat primarul Mihail Genoiu, alături de Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, şi prefectul de Dolj Dan Narcis Purcărescu. Edilul-şef al Craiovei i-a asigurat pe reprezentanţii militarilor polonezi de toată deschiderea autorităţilor şi a craiovenilor.

polonezi 1„Craiova devine gazdă a unor oaspeţi importanţi, pe care sperăm să-i cucerim pentru totdeauna. Cu atât mai mult cu cât legăturile strâns legate dintre Craiova şi Polonia vin din istorie. Este suficient să rememorăm evenimentele din timpul celui de-al doilea război mondial, când peste 3.000 de polonezi şi-au găsit adăpost în Bănie. O mare parte dintre ei şi-au întemeiat familii aici şi nu au mai plecat niciodată. Sunt convins că la fel de bine vor fi primiţi şi acum soldaţii polonezi, care se află într-o misiune importantă alături de Scorpionii Roşii. Le dorim succes în îndeplinirea misiunilor care vor urma şi sperăm să se îndrăgostească de Craiova şi de oamenii săi”, a declarat Mihail Genoiu, primarul Municipiului Craiova.

Dintotdeauna, Craiova a fost o gazdă primitoare pentru poporul polonez

polonezi 3Cu această ocazie, Mihail Genoiu i-a invitat pe militarii polonezi să ne descopere oraşul la pas şi să ia parte la evenimentele care sunt programate să se desfăşoare în această vară în Craiova. Întâmplarea face ca primele evenimente culturale să înceapă chiar din acest week-end, autorităţile putând să-i invite pe militarii polonezi în aceeaşi seară de vineri, când, începând cu ora 20.00, în Piaţa „Mihai Viteazul”, a avut loc „Hora Desnăţuiului în Cetatea Băniei”, artiştii ansamblului prezentând un dialog în paşi de dans, între cele trei generaţii ale ansamblului, dar şi melodii olteneşti autentice, menite să aducă un strop din satul oltenesc, aici în inima Băniei. De asemenea, militarii polonezi au primit invitaţia de a urmări şi spectacolul muzical-coregrafic „Carmina Burana”, realizat de Opera Română Craiova şi programat în această seară de sâmbătă, precum şi duminică seara, începând cu ora 21.00, la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”.