În prezenţa ministrului Agriculturii / Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Şimnic-Craiova, omagiată la 60 de ani de activitate

0
948

simnic2„60 de ani de cercetare-dezvoltare 1957-2017” este genericul sub care, ieri, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Şimnic-Craiova a aniversat, în cadrul unui simpozion omagial, bine organizat, o activitate neîntreruptă, de peste o jumătate de veac de avangardă a agriculturii doljene. De for metodologic autentic. Generaţii de cercetători, întreaga conducere a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, ministrul Agriculturii, parlamentari de Dolj şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Dolj au fost prezenţi pentru a saluta o echipă de profesionişti devotaţi, ale cărei rezultate vizibile, chiar de invidiat, au creat emoţie puternică. Ce altceva puteau simţi toţi invitaţii când, sub privirile lor, SCDA Şimnic-Craiova a etalat rodul trudei de zeci de ani – exemplare veritabile de vaci, din rasa Holstein Friză, trecute printr-un program complex de selecţie şi ameliorare. Nucleul de vaci de lapte, existent la SCDA Şimnic-Craiova, adaptat condiţiilor pedoclimatice din zonă, atestă o migăloasă munca de cercetare, uimind pe cei prezenţi. Semn că încă nu s-a distrus totul!

simnic (1)Înfiinţată la data de 1 ianuarie 1957, în cadrul Institutului de Cercetări pentru cultura porumbului de la Fundulea, prin trecerea Gospodăriei didactice a Institutului Agronomic Craiova la acest institut, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Şimnic-Craiova a sărbătorit, ieri, 60 de ani de activitate. Să mai amintim că, în 1962, activitatea staţiunii s-a extins, funcţionând ca unitate de cercetare zonală pentru solurile brune şi brun-roşcate din Oltenie. Timpul a lucrat, ulterior, în favoarea SCDA Şimnic-Craiova, făcând ca, în prezent, să se desfăşoare aici o activitate de cercetare-dezvoltare-inovare în cadrul a trei laboratoare: Laboratorul de ameliorarea plantelor şi biotehnologii vegetale, protecţia plantelor şi producerea de sămânţă, Laboratorul de agrofitohnie, amelioraţii amenajări teritoriu şi Laboratorul de ameliorare taurine de lapte, controlul calităţii furajelor, laptelui şi produselor lactate, biotehnologii animale.

SCDA Şimnic-Craiova: blazon şi continuitate

simnic 7Cu o recunoaştere bine-meritată din partea instituţiei sub tutela căreia îşi desfăşoară activitate, respectiv Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, a cărei conducere a fost ieri prezentă la SCDA Şimnic-Craiova, prof. univ. dr. Constantin Găvan a receptat, încă o dată, dacă mai era nevoie, sentimentul de satisfacţie şi încredere pe care domnia sa împreună cu colectivul staţiunii îl generează ori de câte ori exemplarele de bovine cu o genetică uimitoare sunt remarcate de colegii din alte instituţii de profil.

Fostul ministrul al Agriculturii, Valeriu Tabără, acum vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, s-a declarat un susţinător fervent al intereselor SCDA Şimnic-Craiova, ba chiar a relatat cu lux de amănunte cât de expusă a fost staţiunea de cercetare, la un moment dat, în faţa hulpavilor „atleţi” imobiliari. Liniştea încă nu s-a aşezat în curtea a staţiunii, pentru că avem şi în acest an situaţii de neînţelegeri, la APIA, cu primarii din comunele învecinate.

SCDA Şimnic-Craiova: mare furnizor de lapte!

simnic 3SCDA Şimnic-Craiova rămâne cel mai mare furnizor de lapte, 7.000 de hectolitri anul, pentru piaţa Craiovei şi nu numai. Şi, asta, de mai mulţi ani. Deşi, „amănuntul” este trecut mereu cu vederea. Tentative de destructurare au fost numeroase şi cotidianul nostru „s-a evidenţiat” în această bătălie, iraţională, pe alocuri. Nu despre noi este vorba, ci despre ceea ce înseamnă SCDA Şimnic-Craiova în peisajul agriculturii doljene şi al cercetării ştiinţifice. Şi să-l cităm, acum, pe Valeriu Tabără, fost ministru de resort, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”: „Urmând argumentele invocate, nu rareori, de cei care au cumpărat drepturi de succesiune, am putea presupune că şi Primăria Craiova poate fi trecută în domeniul privat şi revendicată, de atleţii imobiliari”.

Ministrul Petre Daea, un discurs de profesionist

simnic 4Onoarea cuvenită celor şase decenii de activitate în cadrul Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Şimnic-Craiova a manifestat-o cu toată convingerea Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Total diferit de cum îl prezintă unele publicaţii sau posturi TV, ministrul Petre Daea a oferit un exerciţiu de competenţă profesională pe care la mulţi alţii încă îl mai căutăm cu lupa. Punctând, cu o argumentaţie fără echivoc, provocările agriculturii prezente şi viitoare, declinându-se drept un om al cuvântului respectat, odată ce a fost dat, ministrul Daea nu s-a limitat doar la a-şi arăta disponibilitatea de a sprijini cercetarea de la SCDA Şimnic-Craiova, ci a mers pe terenurile deţinute de staţiune pentru a vedea, din mijlocul lanului, cum va fi recolta din acest an.

„Vă felicit, sunteţi o staţiune agricolă cu suprafaţa de terenuri deja intabulată şi recunoscută. Nu trebuie să uităm că unităţile de cercetare au fost căutate de persoane interesate de retrocedări şi aţi trecut prin momente foarte dificile. Acum trebuie să lucrăm la a ne defini obiectivele în baza Legii nr. 45/2009 şi să dăm contur activităţii de cercetare-dezvoltare în domeniul agricol”, a precizat Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

O festivitate prea timidă pentru o anvergură dobândită

simnicSCDA Şimnic-Craiova nu excelează prin festivităţi de rutină. Chiar şi momentul festiv de ieri, impus de împlinirea unui număr rotund de ani de la înfiinţare, nu s-a dorit a avea anvergură. În toiul lucrărilor agricole de sezon – recoltarea grâului şi orzului de sămânţă –, directorul, prof. univ. dr. Constantin Găvan, era tentat să vorbească de producţiile obţinute, de-a dreptul competitive, şi deloc despre lucrările sale publicate în reviste de specialitate, de-a lungul timpului. Şi ar fi avut ce spune. Vom reveni cu detalii în numărul nostru viitor.