Decorativ şi funcţional, sub pata de culoare a artistului Bogdan Bobin

0
285

Bogdan Bobin 2Lucrări de grafică, sculpturi în lemn, tiugi de diverse mărimi într-un colorit vesel, cuiere pictate, cu forme variate… Pe scurt, „Manufactura de culoare” – expoziţia artistului plastic Bogdan Bobin, din Calafat, pe care o puteţi vizita la Galeria „Vollard” a Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. Ornamentale sau funcţionale, lucrările sunt realizate de expozant în colaborare cu mama sa, Mariana Bobin, prin cromatică şi motivele decorative unele apropiindu-se de arta tradiţională, altele de cea abstractă. Expoziţia este una cu vânzare şi cu intrare liberă şi mai rămâne deschisă până pe data de 13 iulie a.c.

Bogdan Bobin a studiat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, dar nu a profesat decât o scurtă perioadă după absolvire. S-a apropiat apoi de pictură, influenţat fiind şi de mama sa, de formaţie inginer, însă cu un deosebit talent artistic, pe care mărturiseşte că îl moşteneşte. Cu mama sa face şi azi muncă de echipă, rezultatul fiind nu numai aprecierea publicului, ci şi câteva expoziţii deschise în Craiova, Calafat şi în alte oraşe.

expo 8La Galeria „Vollard” a Casei de Cultură „Traian Demetrescu” revine după numai un an, la jumătatea lunii iunie 2015 prezentând aici o expoziţie intitulată tot „Manufactura de culoare”. Acum, ca şi atunci, aduce în faţa publicului lucrări pline de originalitate şi culoare, unele dintre ele realizate pe suporturi inedite, constituind veritabile obiecte de artă ambientală, după cum remarca şi gazda vernisajului din 22 iunie a.c. „Cred că marele merit al artistului este că reuşeşte să aducă, odată cu realizarea acestor lucrări, bucurie, lumină şi curăţenie încăperilor în care ele se regăsesc”, a apreciat Mihai Cornel Ungureanu, referent în cadrul instituţiei.

«„Manufactura de culoare” este o temă mai veche, abordată în urmă cu câţiva ani, pe care o continui. O perioadă, după facultate, am şi sculptat. De formaţie fiind arhitect, am avut avantajul unui desen exact, tehnic, precis. Iar de vreo patru-cinci ani experimentez şi culoarea. A fost o vreme în care am pictat foarte mult şi încet-încet culoarea s-a extins şi în celelalte zone, chiar şi în cea a funcţionalului. Cuierele pictate se apropie, de exemplu, de tradiţional, iar din zona funcţionalului ele duc spre cea a decorativului, a artei. La un moment dat, nu m-am mai stăpânit şi am experimentat culoarea pictând inclusiv scaune, mese, pereţi, tavane!», povesteşte Bogdan Bobin.

expo 3 APortretelor şi lucrărilor de grafică în tonuri tari, cu forme abstracte – exprimări ale trăirilor interioare dintr-o anumită perioadă a creaţiei –, ca şi sculpturilor realizate în lemn de plop, artistul le alătură o sumedenie de tiugi, pe care culorile vii aleargă în voie. Cultivă personal dovlecii, în grădina de la Calafat, şi ştie cum să îi pregătească pentru a deveni un suport pe cât de inedit, pe atât de potrivit pentru exprimarea sa artistică. „În tiugi… e vorba de multă inovaţie!”, afirmă artistul, serios chestionat la vernisaj în legătură cu modalitatea de realizare a picturii pe suprafaţa acestora şi tipul de culori folosit.

Bogdan Bobin îşi situează creaţia „între funcţional şi decorativ” şi recunoaşte că îşi caută încă în artă zona care îl reprezintă. „Există perioade în abordarea artistică. Lucrezi până când ajungi la o oarecare definire a stilului, după care treci mai departe. Practic, începe o nouă înţelegere…”, spune artistul calafetean. Îi puteţi vedea şi cumpăra lucrările la Galeria „Vollard” – spaţiu mereu primitor şi deschis ideilor şi manifestărilor artei în diversele ei forme.expo 1