După mai mulţi ani / Procentajul de promovabilitate la Bacalaureat a depăşit 60%

0
276

După foarte mulţi ani, judeţul Dolj a depăşit 60% din procentajul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat. Mai mult, în mediul rural nu  a fost înregistrat un procentaj de 0%, surpriza, plăcută, venind de la Malu Mare, unde s-au depăşit 20 de procente de promovabilitate. De asemenea, judeţul Dolj se poate mândri cu două note maxime, iar liceele de elită ale Doljului, în general, şi ale Craiovei, în special, îşi păstrează poziţia de „top”. Este vorba de rezultatele parţiale, nu oficiale, urmând depunerea contestaţiilor, rezolvarea lor şi, pe 10 iulie, afişarea rezultatelor finale. Se aşteaptă un număr mare de contestaţii la proba de Limba şi literatura română, candidaţii fiind nemulţumiţi de notele obţinute.

Foarte mult entuziasm, speranţe pe măsură, candidaţi şi părinţi aşteptând la porţile liceelor, pentru afişarea rezultatelor obţinute la BAC. La Colegiul Naţional „Elena Cuza”, când au fost făcute cunoscute rezultatele, atmosfera a devenit foarte încărcată. Fiecare candidat îşi spunea impresiile, dar aproape toţi tinerii păreau mulţumiţi de rezultate, cu o excepţie – nota la Limba şi literatura română, pentru care au existat nemulţumiri – contestaţiile urmând să fie depuse (pentru oricare dintre probe) în ziua de 7 iulie, în intervalul orar 16:00 – 20:00, aşa cum prevede metodologia. Am vorbit cu doi dintre cei care au promovat BAC-ul. Unul dintre ei, Bogdan Gheorghiu, ne-a declarat: „Am obţinut o medie de 8,80, dar mă consider dezavantajat la Română, unde am obţinut 8,15, de aceea voi depune contestaţie, deoarece vreau să urmez cursurile Politehnicii Bucureşti”. La câţiva metri de el, Neli Barbălan avea şi ea nemulţumirile sale: „Am o notă destul de bună, 8,81, dar sunt nemulțumită pentru cea pe care am obţinut-o la Română, unde am luat 7,85 şi mă aşteptam la 8,50. Oricum, nu voi depune contestaţie, dar sunt convinsă că modalitatea de corectare în alt judeţ a avut influenţă. Mă axez pe urmarea cursurilor Facultăţii de Medicină din Craiova şi sper să am succes”. În apropiere, la Colegiul Naţional „Carol I”, aşteptarea afişării listelor a fost similară. Dintre cei prezenţi în curtea instituţiei de învăţământ preuniversitar, unul a dorit să-şi spună impresiile. „Am nota finală de 9,16, dar sunt nemulţumit de cea obţinută la Română, unde am luat 8,70, deşi mă aşteptam la 9,50. Voi depune contestaţie. Oricum, voi pleca la Copenhaga, de unde am primit şi acceptul pentru a urma cursurile Universităţii de acolo” – Adrian Stanciu.

Un liceu cu 0%

 Am vorbit despre emoţii, despre primele impresii, dar trebuie să facem cunoscute şi datele oficiale. Pentru prima dată, în ultimii cinci ani, cel puţin, Inspectoratul Judeţean Dolj se poate mândri cu un procentaj de peste 60%, în ceea ce priveşte promovabilitatea, şi, mai mult, în teritoriu, fără Craiova, nu sunt semnalate, conform rezultatelor parţiale, unităţi de învăţământ preuniversitar cu 0% promovaţi.  Singura „pată neagră”, dacă se poate spune aşa, este la Liceul Tehnologic Special „Beethoven”, unde niciun absolvent nu a obţinut media generală 6,00, de promovabilitate, însă acolo şi condiţiile sunt altele, privitoare la elevi.

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” – singura instituţie de învăţământ cu procentaj maxim

Din cei 5.591 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, 553 au absentat, iar 10 au fost eliminaţi pentru încercare de fraudare a examenului de „maturitate”. „Cred că putem vorbi de un succes. Conform rezultatelor parţiale – de cele finale putând vorbi pe 10 iulie –, după rezolvarea contestaţiilor depuse de candidaţi, procentul de promovabilitate în Dolj este de 60,48%, faţă de 55,71% în 2014. Aven înregistrate două medii de 10, una de la Colegiul Naţional „Carol I”, cealaltă de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”. Singura instituţie de învăţământ liceal, care a obţinut procentaj maxim, este Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, urmat de Colegiul Naţional „Carol I”, cu 98,45%. De asemenea, Colegiul Naţional „Elena Cuza” are un procentaj de 95,99%, Liceul Teologic Adventist înregistrează 93,02%, iar Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” Craiova are o promovabilitate de 93,02%. Surpriza, cred că plăcută, vine din mediul rural, unde, la Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian” Malu Mare, 22% dintre absolvenţi au obţinut media minimă 6,00 de promovare. Cu rezultatele cele mai slabe sunt Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” Călăraşi (5%), Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” Băileşti  (2,5%). Sunt, aşa cum am mai spus, doar rezultatele parţiale, după rezolvarea contestaţiilor putând vorbi de cele finale”, a declarat prof.  Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.