Optimism la Bruxelles înaintea turneului lui Joe Biden în Europa

0
684

Turneul în Europa pe care îl începe miercuri preşedintele american Joe Biden trimite semnalul că multilateralismul a supravieţuit epocii Trump şi pregăteşte scena pentru cooperare transatlantică în abordarea actualelor provocări, de la China şi Rusia până la schimbările climatice, a afirmat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite Reuters.

„America s-a întors”, a declarat Michel, folosind expresia adoptată de Biden după ce predecesorul său Donald Trump a retras Statele Unite din mai multe instituţii multilaterale şi a ameninţat chiar la un moment dat cu plecarea din NATO.

„Acest lucru înseamnă că avem din nou un partener foarte puternic în promovarea unei abordări multilaterale (…), o mare diferenţă faţă de administraţia Trump”, a subliniat Michel într-o întâlnire cu presa luni seara la Bruxelles.

Charles Michel şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni cu Joe Biden pe 15 iunie, după summitul G7 al celor mai industrializate state din 11-13 iunie de la Cornwall (Marea Britanie) şi summitul NATO de la Bruxelles din 14 iunie.

Preşedintele Consiliului European a explicat că „multilateralismul s-a întors” nu este doar un slogan, ci o recunoaştere a faptului că este nevoie de o abordare globală pentru a rezolva problemele, fie că este vorba de livrarea vaccinurilor împotriva COVID-19, fie de o fiscalizare mai corectă a companiilor în era digitală.