Ieri, în Aula ”Regele Mihai I al României”, fosta „Sala Albastră”, a Universităţii din Craiova, a avut loc şedinţa de lansare a unui proiect al Ministerului Românilor de Pretutindeni, în colaborare cu alte instituţii ale statului, la nivel local şi judeţean, prezentarea invitaţiilor şi, implicit, lucrările prezentate de către aceştia fiind făcută de prof. Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Proiectul , care face parte din Campania Naţională – intitulată „Informare acasă!. Siguranţă în lume! ” – a avut parte şi de prezenţa unor emisari ai instituţiilor guvernamenatele şi ai celor locale şi judeţene .
Întâlnirea de ieri s-a referit la riscurile pe care tinerii şi persoanele mature le pot găsi, atunci când pleacă în străinătate. „Este o importanţă majoră pe care o acrordăm problemelor cu care se confruntă românii plecaţi în afara graniţelor. Aici, ne gândim şi la traficul de persoane şi la modurile în care pot munci românii, în alte ţări, când sunt victime. Ne dorim, prin acest proiect, să creştem gradul de informare al românilor, atunci când pleacă într-o altă ţară . Din datele pe care le avem, sunt zece milioane de români plecaţi în străinătate , fie la muncă, la studii sau deja stabiliţi acolo. Ne dorim să le prezentăm concetăţenilor noştri riscurile la care se expun. Proiectul de acum are două etape: pentru tineri, respectiv persoane mature. Prima, pentru judeţele României, este destinată tinerilor, care se va desfăşura până la sfârşitul acestei luni, cea de-a doua fiind, pentru maturi, cu finalitate în luna octombrie. Şi aici, la dumneavoastră, ca şi în toate zonele din ţară, le mulţumim reprezentanţilor instituţiilor cu prerogative în domeniu : Direcţiile Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, Inspectoratele Şcolare Judeţene, Inspectoratele de Poliţie, Inspectoratele Judeţene ale Poliţiei de Frontieră, Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, etc. ”, a precizat Lilla Debelka, secretar de stat în Ministerul Românilor de Pretudineni.
„Nu trebuie să rămânem pasivi…”
Acţiunea de ieri, de la Universitatea din Craiova, s-a bucurat de o asistenţă numeroasă, pe lângă invitaţi participând şi elevi şi cadre didactice. S-au discutat foarte multe, rămând în aşteptarea unor soluţii concrete, dar îi ascultăm pe cei care au vorbit, printre alţii: „Suntem onoraţi că suntem că suntem gazdă unei asemenea campanii, iar tinerii să fie atenţionaţi şi informaţi asupra riscurilor la care se expun. Nu trebuie să rămânem pasivi la această problematică. Pentru copiii noştri, prevenirea înseamnă siguranţă” – prof. Monica Leontina Sună, inspector general al ISJ Dolj; „Suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi, printre altele fiind şi cel de liberă circulaţie a persoanelor în spaţiul european, dar cu asigurareab tuturor drepturilor respective, iar proiectul părezentat astăzi fiind foarte binevenit, de aceea vom asigura tot sprijinul nostru” – Loredana Filişeanu, reprezenant al Instituţiei Prefectului Dolj; „Pe lângă cele prezentate, iar noi vom fi primii care vom acorda sprijinul, îmi doresc să vin cu o completare; „Vrem o ţară ca afară!” este titlul unui cântec pe care l-am ascultat în maşină şi, printre astfel de mesaje, este şi acela că vă vrem, pe cei care plecaţi în străinătate, să vă întoarceţi, cu un bagaj de cunoştiinţe, care să ne fie de ajutor, Dar, revenind la problematica prezentată în această zi, atragem atenţia, mai ales tinerilor, că nu tot ce se vede, la suprafaţă, este şi real. Apar persoane decent îmbrăcate, care, de foarte multe ori, au o prezenţă mai mult decât decentă şi capătă încrederea celor care le cer ajutorul, mai ales acelora care provin din clasa de jos a societăţii, una cu o prezenţă la limita subzistenţei. Orice traficanta apare bine îmbrăcat, îţi ia ochiii, dacă îmi este permisă expresia, dar, apoi, apare adevărata faţă a acestuia. De aceea este foarte bun acest proiect” – Anca Amza , reprezentant al Centrului Regional Craiova al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.