Legea salarizării unitare, adoptată de Camera Deputaţilor

0
231

Lia-Olguta-VasilescuCamera Deputaţilor a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă şi 47 de abţineri, proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar. Anterior, Camera Deputaţilor a epuizat în doar 15 minute dezbaterile generale pe marginea Legii salarizării personalului bugetar, articolele legii şi amendamentele fiind votate în bloc. Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care s-a discutat Legea salarizării personalului bugetar a debutat cu declaraţii politice susţinute de toate partidele din Parlament, care au durat în jur de 50 de minute. Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui României. USR a anunţat, marţi, că va strânge semnături pentru a contesta la CCR Legea salarizării.

“Legea este în conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul României şi prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56 la sută, pe o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei până în 2020 şi de 43 de miliarde de lei până în 2022. La baza piramidei salariale, creşterile sunt de peste 100 la sută, ajungând şi la 300 la sută, cum este cazul în apărare, dar scad în vârf, acolo unde unele salarii erau atât de mari încât disproporţia nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022” a declarat ministrul Muncii Lia Vasilescu. Ministrul a dat o replică şi reprezentanţilor opoziţiei, care au criticat faptul că salariile demnitarilor vor creşte, odată cu aplicarea legii. Vasilescu a explicat că, de fapt, salariile “de la vârf” scad. ”Vreau să vă spun că cei aflaţi în vârful piramidei , de exemplu miniştrii, preşedintele României, conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului scad”, a mai spus Vasilescu.

PNL a cerut prezenţa la dezbatere a lui Grindeanu şi Ştefan

 PNL a solicitat, ieri, prezenţa la dezbaterea Legii salarizării, în plenul Camerei, for decizional, a premierului Sorin Grindeanu şi a ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, răspunsul preşedintelui de şedinţă, Florin Iordache, fiind că cei doi demnitari se află în vizită oficială în Franţa.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a luat cuvântul pe procedură, în cadrul dezbaterilor generale, şi a arătat că grupul PNL a cerut anterior prezenţa premierului şi a ministrului de Finanţe la o discuţie despre sustenabilitatea Legii salarizării, însă majoritatea PSD din conducerea Camerei a obstrucţionat în mod repetat această cerere. „Astăzi nu e nici premierul, nici ministrul Finanţelor, la o dezbatere atât de importantă. E necesar să ne fie prezentat punctul de vedere al Guvernului, iar ministrul Muncii trebuie să răspundă la două întrebări: dacă legea e sustenabilă şi care sunt motivele pentru care aplicarea a fost amânată faţă de programul de guvernare”, a spus Dobre.

Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a spus, de la tribuna Camerei, că premierul şi ministrul de Finanţe sunt „în vizită oficială în Franţa”. Dobre a revenit la tribună şi a anunţat că premierul de află, de fapt, în ţară, unde participă la un forum. „Premierul e în ţară, participă la un forum. Cred că şi ministrul de Finanţe e prin împrejurimi. Această fugă de a fi prezenţi în Parlament, la această dezbatere, a premierului şi ministrului de Finanţe e o confirmare a rezervelor pe care le avem privind sustenabilitatea acestei legi”, a spus Dobre.

Dragnea:  Ne-am confruntat cu mişcări, unele coordonate, care au încercat să împiedice adoptarea acestei legi

„Dincolo de dezbaterile şi criticile publice absolut necesare, ne-am confruntat cu mişcări, unele coordonate, care au încercat să împiedice adoptarea acestei legi. Mă bucur că am reuşit să depăşim aceste obstacole şi la final Parlamentul să reuşească să adopte o lege atât de importantă”, a spus Dragnea.

El a menţionat că elaborarea acestei legi nu a fost un lucru foarte simplu şi a arătat că, din păcate, la un moment dat voinţa politică a Guvernului de a duce lucrurile până la capăt nu a fost suficient de puternică. „Cred că efortul Parlamentului, al tuturor parlamentarilor, a contat cel mai mult şi sunt convins că adoptarea acestei legi va spori prestigiul legislativ chiar dacă astăzi poate unii dintre noi nu ne dăm seama”, a mai spus Dragnea.

El a mai arătat că Legea salarizării unitare reprezintă un pas important către integrarea reală a României în UE şi este o lege care va conduce la eficientizarea sistemului de salarizare în domeniul public şi la creşterea netă a veniturilor românilor. „Este un pas important către salariul mediu european şi către integrarea în zona euro”, a susţinut Dragnea, care a mai arătat că România nu poate fi o ţară atractivă dacă nu plăteşte munca aşa cum se cuvine.

„România avea una dintre cele mai mici anvelope salariale, fapt care creştea presiunea socială în mod firesc şi care menţinea economia la nivelul unei economii de consum. Legea salarizării unitare este o lege a demnităţii românilor care, la fel ca ceilalţi cetăţeni europeni, trebuie să fie plătiţi echitabili pentru munca lor. Prin această lege, România tinde să iasă din zona economiilor atractive numai pentru că are forţă de muncă ieftină şi intră în zona economiilor atractive pentru forţă de muncă bine calificată la nivel european”, a mai spus Dragnea.

El a mai arătat că Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea. „Va fi o ordine bazată pe criterii obiective, cum ar fi valoarea socială a muncii. Decalajul dintre cele mai mari şi cele mai mici salarii care au crescut deopotrivă sărăcia şi nemunca pentru că au creat şi fenomenul salariilor nedrepte mari a fost redus la o dimensiune raţională care măsoară importanţa socială a muncii. În acelaşi timp, legea aduce o creştere substanţială a salariilor mici. Legea are câteva principii simple care vor fi aplicate de sus până jos. La muncă egală salarii egale, personalul de conducere are salarii mai mari decât cele de execuţie, cei cu studii superioare au salarii mai mari decât cei cu studii medii”, a mai spus Dragnea.

Grindeanu: Anvelopa salarială de 76 de miliarde de lei este sustenabilă

Guvernul susţine forma Legii salarizării unitare adoptată de Camera Deputaţilor, premierul Sorin Grindeanu dând asigurări, ieri, că anvelopa salarială de 76 de miliarde de lei este sustenabilă. “În mod clar, iar ieri am avut o discuţie cu ministrul Finanţelor, anvelopa de 76 de miliarde, aproximativ, pentru anul viitor, este sustenabilă, fiindcă altfel – suntem cât se poate de direcţi în a fi spus «Nu, nu se susţine»”, a declarat Sorin Grindeanu în cadrul unui forum cu investitorii români. El a mai spus că tot ceea ce guvernul şi-a asumat prin aviz pozitiv este sustenabil.