La Liceul Tehnologic Auto din Craiova, învăţământul merge mână în mână cu fotbalul

0
1279

Zilele trecute, la Bucureşti s-a desfăşurat finala Cupei „Coca – Cola”, destinată elevilor şi elevelor de liceu, din toată ţara. Craiova a ieşit în faţă, cu echipa Liceului Tehnologic Auto (LTA), şi s-a bătut, în finală, cu o campioană, lucru recunoscut de toată lumea, cea a Liceului cu Program Sportiv din Cluj-Napoca, pepiniera echipei „Olimpia”, multiplă laureată naţională şi participantă în „Champions League”. Un rezultat extraordinar, care, pentru necunoscători, se înscrie în linia ascendentă a procesului educaţional, pe toate palierele, desfăşurat de LTA. Mai mult, una dintre eleve, chiar căpitanul de echipă, va merge, zilele următoare, pentru a da probe la „Atletico Madrid”.

cristi 2Au fost mai multe faze, de la zonale, regionale până la naţionale în care au participat echipe de liceu, în Cupa „Coca – Cola”, la „feminin” şi „masculin”. În faza finală s-au calificat, din Craiova, echipele Colegiului Tehnic Energetic (m) şi Liceului Tehnologic Auto (f). Doar cea din urmă a ajuns în faza finală, disputând partida decisivă cu LPS Cluj-Napoca. Am discutat cu participantele şi cu antrenorii lor şi ne-am dat seama că aceste fete, pe lângă talent, au şi o opţiune cât se poate de realistă pentru ce va urma. Fiecare îşi susţine punctul de vedere şi îşi aşterne viitorul.

„Nici nu pot spune foarte multe, când am văzut ceea ce au făcut aceste fete. Au avut rezultate extraordinare, care ne fac mândri şi pe noi, managerii instituţiei de învăţământ. Am beneficiat şi de sprijinul celor doi antrenori, foarte dedicaţi, care au stat trup şi suflet, dacă nu cumva termenii sunt depăşiţi, lângă aceste fete. Vă spun că, în ziua finalei, stăteam la telefon să aude ceea ce se întâmplă. Ne-am bătut cu o adevărată academie, cea de la Cluj-Napoca, de aceea suntem cât se poate de onoraţi. Am demonstrat că ne putem bate cu oricine. Ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti vine ca o completare la rezultatul obţinut la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, unde am luat locul IV, dar am avut, atunci, şi probleme de efectiv”, a precizat prof. Georgică Bercea-Florea, director al LTA.

Zece fete pentru istorie

cristiCele care au fost prezente la competiţie merită să le fie cunoscute numele:  Roxana Rotaru, Andreea Ştefanovici (portar), cea din urmă apărând şi cu disfuncţionalităţi fizice – Alina Beia, Genoveva Roşie, Alina Beia, Cristina Vîlceanu, Amelia Bobîrneci, Ionela Strache, Mihaela Stan, Roxana Sorescu, Izabela Dinu (în finala cu adversarele din Cluj Napoca având şi o accidentare, dar a rămas pe teren – n.r.). Cu toate am reuşit să luăm contact, singura care nu a fost prezentă fiind Roxana Rotaru, dar din motive pe care le dorim cât mai dese – convocarea la Lotul naţional. Fiecare are povestea ei, însă toate au un punct comun: iubesc fotbalul. Au început cu băieţii, în curtea casei sau a şcolii, cu fraţi sau veri care le luau pe lângă ei,  dar nu se dau la o parte din faţa provocărilor. Sunt cât se poate de adevărate şi nu vor să renunţe nici la învăţătură.

Redăm câteva dintre declaraţii: „Cred că au fost cele mai frumoase momente ale noastre, atunci când am ajuns la faza finală. Cu toate ne-am dorit această prezenţă şi chiar visam. Am absolvit clasa a XII-a, mulţumesc tuturor şi îmi doresc să urmez cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport” – Alina Beia. „Eram la Drobeta-Turnu Severin, am participat la un meci, iar cei de la Craiova mi-au făcut propunerea să vin aici şi nu regret. Sunt în clasa a XI-a, şi vreau să merg mai departe. Am găsit aici un colectiv extraordinar. Sigur, aş vrea să joc în străinătate, dar să vedem ce va veni” – Cristina Vîlceanu.

„Căpităneasa” va da probe de joc la Atletico Madrid

Am lăsat la o parte, dar din considerente obiective, chiar pe „căpităneasă” – Genoveva Roşie. Este o fată dezinhibată total, care nu are complexe şi, alături de Mihaela Stan, s-a constituit în principalele „guri de tun” pentru porţile adverse. Zilele următoare va merge în probe la Atletico Madrid. Nici n-am început bine interviul şi am şi primit replica „Ia, ce vreţi să aflaţi, că vă spun orice vreţi!” Au fost secunde lipsite de replică, dar ne-am revenit când am văzut-o pe fată foarte volubilă: „Eu sunt din Roşiorii de Vede şi am venit, aici, la Craiova, de la 11 ani. Eram, atunci, singura fată în ciclul gimnazial, dar m-am descurcat foarte bine, având în vedere că şi băieţii au fost aproape de mine. Eu sunt o fire sociabilă, îmi place să vorbesc, cred că aţi şi observat, (foarte adevărat – n.r.). Voi merge în probe la Atletico Madrid, chiar dacă ţin cu Real, dar vom vedea… Mai vreau să adaug ceva – nu mă voi lăsa de şcoală”.

Doi antrenori fericiţi

Aceste performanţe nu puteau fi obţinute fără sprijinul antrenorilor – Sorin Popescu şi Petrişor Bondrea. Ambii au experienţe  şi au lucrat şi cu băieţii. Sorin Popescu are specialitatea „baschet” şi a lucrat mai mult cu tinerii. „A fost o provocare pentru mine şi am văzut că trebuie să ai tact şi diplomaţie când lucrezi cu fetele. Cred că am reuşit. De multe ori, este greu să lucrezi cu fetele, dar dacă ştii să intri în mentalul lor ai rezultate ”, a spus Sorin Popescu.

Celălalt antrenor, Petrişor Bondrea, este binecunoscut în activitatea sa, sau aşa ar fi normal, prin munca sa în creşterea copiilor apărând Alexandru Băluţă (CSU Craiova, convocat pentru „dubla” cu Polonia şi Chile, la „Naţionala” României), Ştefan Vlădoiu (debutant în Liga I sub culorile CSU Craiova), Ştefan Popescu (fotbalist care a trecut prin Italia – la Cesena, sau prin Franţa – la Ajaccio, coleg cu Adi Mutu), ca să amintim numai câţiva dintre copii.

„În toată cariera mea, de peste 25 de ani, nu am întâlnit o deschidere ca aici, din partea manageriatului. Este o plăcere să lucrezi cu aceste fete. Trebuie să intri în mentalul lor, să fii diplomat şi apoi le cucereşti şi vin spre tine. Eu sunt, de multe ori, foarte aprins, la băieţi, cred că lumea ştie, dar cu aceste fete am fost foarte ponderat. Ştiam că nu trebuie să ţipi la ele, să nu le vorbeşti urât. Pentru mine, a fost o adevărată plăcere să lucrez cu aceste tinere. În anul următor, dacă foarte multe dintre echipierele de acum, au finalizat cursurile liceale, ne vom axa pe cele care au rămas şi vom face o selecţie riguroasă, deoarece vrem să ducem mai departe faima liceului”, a menţionat Petrişor Bondrea.