Din 15 iunie / Cetăţenii europeni îşi vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul UE

0
404

Începând cu data de 15 iunie 2017, cetăţenii din întreaga Uniune Europeană îşi vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleaşi tarife de care beneficiază în ţara lor. Astfel, după ce Parlamentul, Consiliul şi Comisia Europeană au convenit la începutul lunii aprilie asupra modalităţilor de reglementare a pieţelor angro de roaming, tarifele de roaming vor fi plafonate la 3,2 eurocenţi/minut pentru apeluri şi la 1 eurocent/SMS, urmând ca, în ceea ce priveşte transferul de date mobile, costul acestora să fie plafonat la 0,05 euro pentru fiecare Mb de date consumat. 

telefonÎncă din 2007, Comisia Europeană a contribuit cu succes la reducerea tarifului plătit de consumatori pentru serviciile de roaming. Acest lucru a schimbat obiceiurile multor europeni care anterior îşi închideau telefoanele mobile atunci când călătoreau. În 2013, Comisia Europeană a înaintat o propunere legislativă menită să elimine tarifele de roaming pentru cetăţenii care călătoresc periodic în UE. În octombrie 2015, Parlamentul European şi Consiliul au convenit asupra faptului că aceasta ar trebui să intre în vigoare la 15 iunie 2017.  Începând cu 15 iunie 2017 va putea fi utilizat dispozitivul mobil atunci când se călătoreşte în UE la aceleaşi tarife ca în ţara de origine, cu alte cuvinte este vorba de roaming la tarife naţionale, în limita politicilor de utilizare echitabilă ale operatorilor.

Ce măsuri trebuie luate pentru eliminarea tarifelor de roaming?

Atunci când au convenit mecanismul de roaming la tarife naţionale, Parlamentul European şi Consiliul au invitat Comisia să elaboreze o serie de măsuri de sprijin care să permită funcţionarea în practică a acestuia. Prezentarea, până la 15 iunie 2016, a unei propuneri legislative de reformare a pieţei serviciilor de roaming cu ridicata, cu alte cuvinte, a tarifelor maxime pe care operatorii şi le percep reciproc pentru utilizarea reţelelor lor de către clienţii serviciilor de roaming.  Norme privind măsurile de „utilizare echitabilă” pe care operatorii le pot lua pentru a preveni folosirea abuzivă a sistemului, cum ar fi revânzarea sistematică a cartelelor SIM ieftine pentru uz permanent în alte ţări. Aceste politici de utilizare echitabilă sunt necesare pentru a evita efectele negative asupra consumatorilor de pe pieţele naţionale. Un sistem de derogări excepţionale şi temporare pentru operatori care urmează să fie utilizat numai dacă este autorizat de autoritatea naţională de reglementare, în anumite condiţii strict delimitate, în cazul în care eliminarea tarifelor de roaming pe o anumită piaţă ar putea duce la creşterea tarifelor naţionale pentru clienţii unui anumit operator. Această derogare poate fi autorizată doar de către autoritatea naţională de reglementare, în cazul în care pierderile din serviciile de roaming cu amănuntul ale operatorului ar fi mai mari sau egale cu 3 % din marja sa aferentă serviciilor de telefonie mobilă.

Operatorii pot să solicite consumatorilor să furnizeze dovada

PG0262_Infografic roaming_2-7_DNE_25aprProiectul de norme le va permite tuturor călătorilor europeni care folosesc o cartelă SIM care permite roamingul dintr-un stat membru în care îşi au reşedinţa sau cu care au „legături stabile” să îşi utilizeze dispozitivul mobil în orice altă ţară din UE, ca şi când ar fi acasă. Exemplele de „legături stabile” cu ţara locului de muncă sau de studiu includ, de exemplu, lucrătorii transfrontalieri şi lucrătorii detaşaţi. Pentru a beneficia de mecanismul de roaming la tarife naţionale nu este necesară nicio înregistrare oficială. Începând de la 15 iunie 2017, acesta ar trebui să fie inclus în mod implicit în toate contractele de telefonie mobilă ale clienţilor în cadrul cărora operatorii oferă servicii de roaming. Operatorii pot să solicite consumatorilor să furnizeze dovada că ţara lor de origine (de reşedinţă) este statul membru al operatorului de telefonie mobilă. Consumatorii au, de asemenea, posibilitatea de a face dovada unor legături stabile care presupun o prezenţă frecventă şi substanţială pe teritoriul statului membru al operatorului de telefonie mobilă, cum ar fi un raport de muncă sau frecventarea de cursuri recurente la universitate.

Cum vor fi protejate datele cu caracter personal?

Normele de utilizare echitabilă a serviciilor de roaming impun în mod explicit furnizorilor de servicii de roaming să respecte normele relevante privind protecţia datelor. Comisia a consultat Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor şi a luat în considerare observaţiile acesteia. Operatorii nu pot utiliza decât informaţiile pe care le colectează deja în scopuri de facturare pentru a verifica în ce măsură clienţii utilizează serviciile de date şi de telefonie mobilă în străinătate, comparativ cu consumul din ţara de origine. Ca şi în cadrul actualelor reglementări privind serviciile de roaming, autorităţile naţionale de reglementare vor monitoriza şi verifica dacă operatorii de telefonie mobilă respectă noile norme şi vor lua măsuri în caz contrar. Politicile de utilizare echitabilă trebuie să fie notificate de către furnizorul de servicii de roaming autorităţii naţionale de reglementare şi trebuie precizate detaliat în contracte. Dacă, într-o perioadă de patru luni, un client îşi petrece mai mult de două luni în străinătate şi a consumat mai mult în străinătate decât acasă, operatorii îi pot trimite o avertizare. Odată primită avertizarea, clientul va avea la dispoziţie două săptămâni pentru a clarifica situaţia. Dacă utilizatorul rămâne în străinătate.