Trei medici craioveni premiaţi la Congresul Naţional de Chirurgie de la Sinaia

0
3809

La sfârşitul săptămânii trecute, oraşul Sinaia a fost gazda unuia dintre cele mai importante evenimente medicale ale anului, Congresul Naţional de Chirurgie. Timp de patru zile, peste 1.300 de studenţi, rezidenţi, asistenţi, specialişti, medici primari, cadre universitare din lumea academică, atât din ţară, cât şi din străinătate, au dezbătut subiecte de actualitate din domeniu. Cu această ocazie, trei medici craioveni – prof.univ. dr. Corneliu Sabetay, prof. univ. dr. Fane Ghelase şi prof. univ. dr. Radu Nemeş – au fost premiaţi în semn de apreciere pentru întreaga activitate profesională şi pentru aportul la progresul chirurgiei în România.  

corneliu sabetayCongresul Naţional de Chirurgie a fost prezidat de prof. dr. Mircea Beuran, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie, şi a găzduit şi Conferinţa Asistenţilor Medicali din România şi Conferinţa Naţională a Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România.

Timp de 4 zile, peste 570 de prezentări au fost susţinute în paralel în 5 săli, în cadrul unui program ştiinţific extrem de complex – cursuri pre-congres, conferinţe, mese rotunde, prelegeri, video-forumuri, sesiuni de e-postere şi lansări de carte.

Societatea Română de Chirurgie, prin preşedintele prof. dr. Mircea Beuran, a oferit diplome de execelenţă celor trei medici craioveni. «Este o onoare să primesc această diplomă din partea Societăţii Române de Chirurgie, un semn de apreciere pentru legătura pe care am ţinut-o între chirurgia pediatrică şi cea de adulţi. Am fost moderator pentru secţiunea de Chirurgie pediatrică a Congresului. Craiova s-a prezentat cu lucrarea ”Patologie ginecologică la fetiţe (de la malformaţii la tumori)”. În cadrul acestei secţiuni au participat cu lucrări şi colegi din centrele universitare: Timişoara, Constanţa, Bucureşti şi Iaşi», a precizat prof. univ. dr. Corneliu Sabetay.

Chirurgia craioveană, bine reprezentată

congres chirurgieTema CNC 2016, Chirurgia de azi – chirurgia viitorului, şi-a propus să contureze atât un bilanţ al noilor cuceriri tehnologice, cât şi o previziune a viitorului în domeniul chirurgical în următorii 20-30 de ani, pentru a construi un dialog interactiv de vârf pe performanţa actuală, astfel încât participanţii să rămână într-un pas constant cu progresul chirurgiei internaţionale. Din comitetul ştiinţific al Congresului au făcut parte şi chirurgii craioveni prof. univ. dr. Ion Georgescu, prof. univ. dr. Radu Nemeş şi prof. univ. dr. Valeriu Șurlin. De asemenea, au prezentat lucrări prof. univ. dr. Ion Georgescu, prof. univ. dr. Ion Vasile, conf. univ. dr. Marian Munteanu – toţi trei de la Spitalul Judeţean din Craiova-, prof. univ. dr. Dorin Mercuţ (Spitalul Militar din Craiova) şi prof. univ. dr. Ionuţ Păun (Spitalul CFR din Craiova).

Manifestarea ştiinţifică de la Sinaia a fost sprijinită şi de un alt craiovean, Sergio Faleschini, consul onorific al statului Monaco la Bucureşti.

Sesiune comuncă cu medicii militari

Congresul a fost deschis de 8 cursuri pre-congres adresate studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor specialişti: Suturi mecanice în chirurgia digestivă, Colostomiile: indicaţii, tehnică, complicaţii, Progrese şi tendinţe în chirurgia endocrină (tiroidă, paratiroidă, suprarenale), Damage control în trauma abdomino-pelvină, Metode chirurgicale moderne în tratamentul cancerului rectal, Diseminarea modernă a rezultatelor cercetării ştiinţifice. Scientometria şi etica cercetării, Imagistica RMN în cancerul de rect, Profilaxia anti-trombotică la pacientul chirurgical. Particularităţile tratamentului anticoagulant la pacientul obez.

În premieră la Congresul Naţional de Chirurgie, a avut loc o sesiune comună cu chirurgii militari – Conduita medicală în războiul modern, unde s-a prezentat un inventar al posibilităţilor pe care le prezintă medicina militară la ora actuală.