Cristian Dobre, de la Polystart, plasat sub control judiciar 60 de zile

0
112

Patronul grupului de firme Polystart şi fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Cristian Dobre, a fost pus, ieri, în libertate. Judecătorii de la Tribunalul Dolj au respins, în noaptea de luni spre marţi, propunerea de arestare preventivă formulată de DNA – Serviciul Teritorial Craiova şi au dispus faţă de Dobre măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Procurorii pot contesta hotărârea la Curtea de Apel Craiova. Mai mult, procurorii au cerut şi suspendarea procedurilor de intrare în insolvenţă a firmei Polystart, dosarul fiind tot pe rolul Tribunalului. Judecătorii se vor pronunţa asupra acestei cereri pe 16 iunie a.c. Reamintim că Dobre a fost reţinut luni, pentru fraude cu fonduri europene, instigare la dare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul Water Park-ului care se construieşte lângă Parcul Tineretului din municipiu, fiind acuzat de un prejudiciu ce depăşeşte 1,2 milioane euro.

dobreReamintim că, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, luni, 6 iunie a.c., că l-au reţinut pe Cristian Dobre, asociat majoritar în cadrul Polystart Impex SRL Craiova pentru infracţiunile de participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată (5 acte materiale), instigare la dare de mită, instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale), în dosarul Water Park. Procurorii au precizat că în perioada 2013-2014, Cristian Dobre ar fi coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului şi că a acţionat atât direct cât şi prin intermediul altor persoane inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcţiei. Mai mult, tot la iniţiativa lui ar fi fost disimulată şi provenienţa unei părţi din suma pretinsă şi primită ca mită de un diriginte de şantier pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale de serviciu, prejudiciul creat fiind de 5.547.055 lei (aproximativ 1.232.678 euro).

Suspendarea intrării în insolvenţă se judecă pe 16 iunie

Numai că Dobre a părăsit arestul IPJ Dolj, în noaptea de luni spre marţi. Asta pentru că procurorii DNA l-au prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, însă propunerea a fost respinsă de instanţă. Hotărârea a fost luată târziu, în noapte, mai exact la ora 02.00, potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Dolj, judecător Denis Ghervase, instanţa dispunând faţă de inculpat măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile: „Respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova cu privire la inculpatul Dobre Cristian. În baza art.227 alin. 2 rap la art. 202 alin.1,3,4 lit.b Cpp şi art. 215/1 Cpp. Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul Dobre Cristian, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 07.06.2016 până la data de 05.08.2016, inclusiv”, se arată în hotărârea instanţei, între obligaţiile impuse lui Dobre fiind şi aceea de a nu lua legătura cu directorul executiv al Polystart, Luis Guilherme Gomes de Almeida, plasat sub control judiciar în acelaşi dosar de la sfârşitul anului 2014. În plus, judecătorii au disjuns cererea de suspendare a procedurii intrării în insolvenţă a Polystart făcută de procurorii DNA Craiova, aceasta urmând să fie luată în discuţie pe 16 iunie. Procurorii DNA Craiova au termen trei zile de la pronunţarea hotărârii să formuleze contestaţie, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.

Pe 28 aprilie a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care POLYSTART IMPEX SRL a solicitat deschiderea procedurii generale de insolvenţă, creditori fiind  creditorilor SOCIETATEA CIVITAS SYSTEMS SRL, ING BANK N.V., SC CAD TEAM ELECTRIC SRL, SC WORLD DISTRIB SRL şi SCHRACK TECHNIK SRL. Dosarul a intrat în camera preliminară, iar pe 12 mai 2016 instanţa a admis cererea şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitorului POLYSTART IMPEX SRL, ROVIGO SPRL fiind numit administrator judiciar. Dosarul insolvenţei are următorul termen pe 30 iunie a.c., iar acum procurorii DNA cer suspendarea procedurii.