Agricultorii riscă să intre în faliment / Proteste de amploare pentru neplata subvenţilor

0
325

Circa 3.000 de crescători de ovine şi bovine, veniţi din toată ţara, au protestat, ieri, în Parcul Izvor din Capitală, în apropiere de Palatul Parlamentului, aceştia susţinând că nu le-au fost acordate subvenţiile pe anul 2015. În mijlocul protestatarilor a venit preşedintele Comisiei de Agricultură, deputatul Nini Săpunaru, care a vorbit cu fermierii şi a încercat să-i convingă de faptul că autorităţile nu sunt duşmanii lor. Ministrul Agriculturii a promis şi el că plata subvenţiilor se va încheia la finele acestei luni.

protestProtestele fermierilor împotriva guvernanţilor nu sunt sporadice. Anul trecut, la mijlocul lunii decembrie, oierii au luat drumul Bucureştiului într-o mişcare de protesc inedită, încercând să tragă un semnal de alarmă asupra unei legislaţii, cel puţin aberantă. La acea data, nici mai mult, nici mai puţin, ciobanii au venit în faţa Parlamentului pentru a protesta faţă de unele reglementări intrate în vigoare prin Legea vânătorii şi fondului cinegetic, care limitează numărul de câini ce poate fi deţinut de o stână, dar mai ales interzic păşunatul animalelor domestice, pe terenurile agricole, între 6 decembrie şi 24 aprilie. O astfel de absurditate normativă a stârnit un scandal imens şi, mai toate, agenţiile de presă externe au relatat scene de un amatorism politic cras.

Noua listă de revendicări

          Ieri, fermieri şi ciobani au atras, din nou, atenţia parlamentarilor asupra problemelor grave cu care se confruntă. Una dintre cele mai importante revendicări ale fermierilor se referă la sancţionarea oficialilor, care se fac responsabili de plata întârziată a subvenţiilor. Mai mult decât atât, agricultorii români îşi doresc ca subvenţiile pe care le primesc de la Uniunea Europeană să nu mai fie supuse impozitării.

          Iată lista de revendicări: responsabilii de întârzierea subvenţiilor să suporte consecinţele; reglementarea fiscalizării (TVA, subvenţiile nu trebuie supuse fiscalizării); Legea etichetării produselor agroalimentare; vânzarea terenurilor agricole către străini să fie stopată în regim de urgenţă; Legea Vânătorii, cea care, dupa „expirarea” OUG 60/2015, blochează, din nou, păşunatul între 6 decembrie şi 24 aprilie şi limitează numărul de câini la turma de oi. De asemenea, fermierii se arată nemulţumiţi de preţul litrului de lapte, ce pleacă de la ei cu 50 de bani, iar în supermarket ajunge la 4-5 lei.

Termen asumat de plată a subvenţiilor: 30 iunie a.c.!

protest 1Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a coborât în mijlocul fermierilor, promiţându-le acestora că îşi vor primi toate subvenţiile până la data de 30 iunie. „Trebuie să recunoaştem că nu se datorează guvernului actual întârzierea. Am recuperat foarte mult întârzierea. Eu vă înţeleg perfect şi vă dau toată dreptatea, nu e normal ce se întâmplă, întârzierile foarte mari pentru alocarea şi plata banilor. Sunt convins că toţi aşteptaţi aceşti bani. Au fost nişte decizii care s-au luat cu întârziere în Ministerul Agriculturii şi în Agenţia de Plăţi, este vorba de faptul că ne-am complicat foarte tare anul trecut şi am pus N scheme, când trebuia, în primii doi ani, 2015 şi 2016, să fie cât mai simple ca să ajungem cu banii la dumneavoastră la timp. S-a ajuns în situaţia în care suntem în ultima lună de plată. Chiar dacă se va ajunge după 30 iunie, fermierii nu vor fi sancţionaţi, banii se vor da la bugetul de stat. Dar nu vom ajunge acolo”, a declarat Achim Irimescu în faţa fermierilor.

Modulul electronic e de vină!?

          Irimescu le-a spus crescătorilor de animale, că plăţile vor începe de săptămâna viitoare. „În condiţiile în care modulul funcţionează, banii se vor da în cel mai scurt timp începând, repet, de săptămâna viitoare, la animale. Cei care primesc fonduri pentru animale, vestea bună este că vor fi sume foarte mari. De exemplu, pot să depăşească o mie de euro la vaca de carne, pot să depăşească 800 de euro la vaca de lapte. De săptămâna viitoare începe şi la ovine. Subvenţia totală este de zece euro pe cap de oaie. Nu sunt foarte multumiţ. Raportul între bovine şi ovine e 1 la 6 şi ar trebui să regăsim şi la subvenţie o sumă mai bună”, a mai precizat Achim Irimescu. Întrebat de Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, dacă toate subvenţiile se vor plăti până la 30 iunie, termenul maxim de plată alocat de Comisia Europeana, ministrul Agriculturii a răspuns „Absolut”.

Adevăruri usturătoare

laurentiu baciu„Să se oprească importul de carne şi lacte, zootehnia e la pământ în România acum. Ce calitate poate avea laptele adus de la o mie de kilometri din Germania? Să ne dea preţuri la produse, dacă tot nu ne dau subvenţiile”, a declarat un crescător de animale din Timiş. „Ne-au scos păşunile la licitaţii, au făcut asociaţii şi ne-au luat păşunile. Noi, utilizatorii, vrem o bucată de paşune, dar ei nu ne dau. Din păcate, m-am născut în România”, a spus un alt crescător de bovine din Timiş. „Să ne dea subvenţiile, că n-avem bani. Să nu işi ia banii pe păşuni şi pe dreptul nostru. Astă-iarnă, când am fost nici, nu s-au uitat la noi, şi-au votat pensiile în loc să iasă să vorbească cu noi, nu s-a rezolvat nimic”, a declarat un alt crescător de animale.

Ministrul Agriculturii, sabotat din interior

          „În promisiunile lui Achim Irimescu, ca om, cred. Numai că, el are o echipă, care a demonstrat până acum că nu-şi face treaba. O echipă care nu îi aparţine, nu o poate controla, pentru că îi este impusă. Îl sabotează. Şi el, săracul, promite şi se dă de ceasul morţii. Şi degeaba. Este al doilea Remeş. Sper să nu aibă soarta lui Remeş. O doamnă, o funcţionară publică, ce este stat în stat – că şi-au tras ăştia e lege în care, face treabă, nu face, trebuie să o păstreze în sistem – nu a vrut să semneze un contract cu Siveco pentru o aplicaţie la zootehnie şi s-a întârziat plata la zootehnie. Am avut surpriza ca strigătele noastre să ajungă atât la Parlament, cât şi la ministerul Agriculturii. Nu am crezut! Este prima dată când vin reprezentanţii Comisiei de Agricultură din Parlament şi ministrul Irimescu. Aşteptam să vină şi ministrul Finanţelor. Era vizat şi acest minister, dar nu a venit. Nemulţumirile sunt multe. Să mai punctăm, spre exemplu, Legea vânătorii. Nu se poate ca eu, în calitate de proprietar de terenuri, pe care creşte vânatul, calitatea mea să fie de infractor şi un mănunchi de şmecheri iau şi numai vând”, ne-a declarat, în exclusivitate, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.